Službeni internet portal Varaždinska županija

Uspješan Međunarodni aeromiting CIAV 2015.

OBJAVLJENO 17.07.2015.

Varaždinska je županija poduprla Međunarodni aeromiting CIAV 2015. jer se nakon pet godina vratila tradicija zrakoplovstva u Varaždin, ali i zbog iznimno velikog interesa javnosti, jer su posjetitelji u dva dana bili oduševljeni programom i to je jasna poruka kako se s time mora nastaviti, rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić na današnjoj konferenciji za novinare u povodu uspješno održanog varaždinskog aeromitinga.

Atraktivni dvodnevni program Međunarodnog aeromitinga CIAV 2015. (Croatian International Airshow Varaždin) održan je prošlog vikenda na nebu iznad Varaždina, a u njemu je sudjelovalo pedesetak letjelica, od borbenih, školskih i akrobatskih pa do zrakoplova generalne avijacije, helikoptera i lakih letjelica. Posjetitelji varaždinskog aerodroma imali su priliku vidjeti prelete borbenog zrakoplova mađarskog ratnog zrakoplovstva - Grippena, Pilatusa PC-9M slovenskog ratnog zrakoplovstva, te MiG-a 21 Hrvatskog raznog zrakoplovstva, Eurocoptera EC-135P Ministarstva unutarnjih poslova, zrakoplova generalne avijacije te doživjeti posebno atraktivni ugođaj ovakve međunarodne zrakoplovne priredbe.

Zamjenik Kišić je također najavio kako će se Varaždinska županija sljedeće godine sigurno ponovo uključiti u organizaciju aeromitinga, a pohvalio je organizatore jer žele nastaviti tradiciju oko organiziranja aeromitinga. –Poštujemo tradiciju zrakoplovstva u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, a to potvrđuje protekli aeromiting i nadolazeće Svjetsko prvenstvo u zrakoplovnim modelima kategorije F3K, koje će u nedjelju 19. srpnja započeti u Ludbregu, rekao je zamjenik Kišić.

Osim ranije spomenutih, posjetitelji su pratili nastupe europskog viceprvaka u akrobatskom letenju Petra Podlunšeka koji uspješno nastupa na Red Bull Air Race Svjetskom prvenstvu, akro-grupe Baltic Bees iz Latvije te akrobatske grupe Krila oluje koja je u novom sastavu izvela vrhunski show, kao i nastup hrvatskog pilotskog asa Branimira Ambrekovića.

Varaždinska županija u Republici je Hrvatskoj prepoznata kao županija sa najviše događanja, s najboljim festivalima i najviše manifestacija, a aeromiting je jedna od takvih manifestacija i treba ju pozicionirati na listu prioritetnih manifestacija koje bi se trebale događati svake dvije do četiri godine, jer privlače dolazak gostiju i kroz koje možemo postati prepoznatljivi u Hrvatskoj ali i široj regiji, istaknula je direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije.

Tajnik Aerokluba Varaždin Robert Mišak zahvalio je svim sudionicima i sponzorima  koji su prepoznali i podržali ovu međunarodnu priredbu, u prvom redu visokoj pokroviteljici CIAV-a predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, zatim Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, zlatnom sponzoru osiguravajućem društvu Croatia Osiguranje d.d. te saborskom zastupniku i županijskom vijećniku Mariu Habeku.

NAJČITANIJE NOVOSTI