Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinska županija - domaćin panela o međuregionalnim organizacijama u službenom dijelu Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu

OBJAVLJENO 02.10.2018.

Povodom pete godišnjice članstva u Europskoj uniji i obilježavanja 40. obljetnice suradnje na području Alpe-Jadran, Varaždinska županija će 10. listopada ove godine, kao predsjedateljica Saveza Alpe-Jadan i župan Čačić  kao predsjednik Vijeća Saveza, biti će domaćin panela na temu „Međuregionalne organizacije – platforma za jačanje regionalnog razvoja“.  Panel se organizira u suradnji sa zastupnikom RH u Europskom parlamentu, g. Ivanom Jakovčićem.

Cilj organizacije ovog panela je razmjena iskustva s drugim međuregionalnim organizacijama i povećanje vidljivosti samog Saveza na EU razini.  

Regije partneri u organizaciji ovog događaja su : Gradišće (AT), Vas (HU), Podravje (SLO), Međimurska, Koprivničko-križevačka i Primorsko-goranska županija (HR) te Valle d’Aosta (IT).

Osim predstavljanja rada samog Saveza, iskustva će se razmijeniti sa Skupštinom europskih regija (Assembly of European Regions-AER) i Alpsko-mediteranskom Euroregijom. Sudionici na panelu će prenijeti iskustva u radu navedenih organizacija, a poseban naglasak biti će na korištenju EU fondova.

Osim toga, župan Čačić će u funkciji člana Izvršnog odbora i predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija sudjelovati na radionicama o migracijama radnika i odljevu mozgova kojoj je domaćin rumunjska regija Harghita i radionici o suradnji sa državama Zapadnog Balkana, kojoj će domaćin biti Skupština europskih regija.  Projekte u obrazovanju Varaždinske županije, župan će imati priliku predstaviti na Općoj skupštini Europskog udruženja regionalnih  lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje, kojem će se tom prilikom Varaždinska županija i službeno pridružiti.

Europski tjedan regija i gradova godišnji je četverodnevni događaj u Bruxellesu tijekom kojeg gradovi i regije pokazuju primjere dobre prakse za rast i stvaranje ranih mjesta, provedbu kohezijske politike EU te dokazuju važnost lokalnih i regionalnih vlasti u kreiranju i provedbi europskih politika. Događaj organiziraju Europski odbor regija zajedno s Općom upravom za regionalnu politiku. Tijekom godina, Europski tjedan  postao je ključni događaj o regionalnoj politici EU koji okuplja 6.000 sudionika – na više od 100 radionica i debata, izložbi i ostalih događaja koji su izvrsna prilika za umrežavanje.

Pored događaja u Bruxellesu, od listopada do prosinca organiziraju se i lokalni događaji diljem Europe pa će tako Varaždinska županija u studenom ove godine biti domaćin konferencije povodom 40. godišnjice suradnje na Alpsko-Jadranskom području i pete godišnjice članstva u Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

NAJČITANIJE NOVOSTI