Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinska županija domaćin sastanka Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina

OBJAVLJENO 04.07.2018.

U Varaždinskoj županiji, u Županijskoj palači u Varaždinu je u srijedu, 4. srpnja, održan četvrti sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskome saboru.

- Učinit ćemo sve da se ugodno osjećate u najstarijoj hrvatskoj županiji, imena čijih su župana poznata od 1131. godine, u prvom glavnom gradu Hrvatske u kojem je Sabor kontinuirano zasjedao, te u palači koja je bila i sjedište prve hrvatske Vlade, Hrvatskog kraljevskog vijeća od 1767. do 1776. godine. Vjerujem da ovaj skup, s obzirom na njegov sastav i predviđene teme, može potpuno ili gotovo potpuno izbjeći zamke politikanstva i demagogije, jer se u suštini radi o razgovoru između predstavnika izvršne vlasti na dvije razine, dakle gotovo cehovskom skupu, a iskustva potvrđuju da najveći dio ključnih problema s kojima se suočavaju župani i županije nemaju političku boju - rekao je u uvodnom obraćanju župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je zahvalio na suradnji i gostoprimstvu županu Radimiru Čačiću, a uz to predsjedniku Hrvatske zajednice županija i županu Šibensko-kninske županije Goranu Pauku te gradonačelniku Varaždina Ivanu Čehoku, koji su također uputili pozdravne govore.  

- Dijelimo dobru volju i dobar smjer kad je riječ o višerazinskom upravljanju Hrvatskom, o funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji. Današnje teme bile su posvećene resorima prometa, prije svega aktivnostima županijskih uprava za ceste, zatim kvalitetnijoj apsorpciji sredstava EU-a, ali i nacionalnoj komponenti podrške za regionalni razvoj. Također, izvijestili smo naše partnere i prijatelje na županijskoj razini da Vlada do kraja godine namjerava stvoriti zakonski okvir za pripajanje ureda državne uprave županijama, te na taj način želimo dati  više ovlasti i više zadaća, naravno uz odgovarajuća financijska sredstva. Razgovarali smo i o pripremama Hrvatske za pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije za razdoblje 2021. – 2028. Sljedeći naš sastanak bit će u Rijeci, u Primorsko-goranskoj županiji, a u međuvremenu ćemo s aspekta sufinanciranja projekata raditi na jednostavnijim, kvalitetnijim i boljim procedurama na nacionalnoj razini – rekao je premijer Plenković.

Župan Čačić je napomenuo da je za sve jedinice regionalne samouprave, kao i jedinice lokalne samouprave, najvažnije donošenje odluke Vlade o uspostavi jasnog i jednostavnog modela sufinanciranja EU projekata. Županije osmišljavaju i financiraju projektnu dokumentaciju, zatvaraju financijsku konstrukciju te realiziraju projekte. 

- Tim projektima se samo po osnovi PDV-a uplaćuje 25 posto, koji se u budžet nikada neće uplatiti ako barem dio od dvije do tri milijarde EU novca, koje ćemo nepovratno izgubiti, ne spasimo projektima županija i jedinica lokalnih samouprava. Bez povrata bar dijela sredstava koji se realizacijom tih projekata uplaćuju u državni proračun kroz uplatu PDV-a u roku od 60 dana, županije ne mogu svojim budžetskim kapacitetima izdržati realizaciju dobivenih EU projekata, a buduće ne mogu početi ni pripremati. To posebno pogađa najuspješnije u realizaciji EU projekata. Varaždinska županija ima 245 milijuna kuna vrijedne EU projekte, što je daleko najviši iznos u Hrvatskoj te 30 puta viši od dosadašnjeg godišnjeg prosjeka Županije od 2010. do 2018. godine. Morali bismo osigurati 81 milijun kuna vlastitog financiranja, no naš izvorni budžet od 74 milijuna kuna ne pokriva ni ovogodišnju komponentu koju trebamo platiti za EU projekte, a pritom još uvijek postoji dug Vlade za projekte JPP-a u iznosu od 34 milijuna kuna te se stalno povećava. Dakle, mi ćemo ili morati prestati realizirati EU projekte, što bi bilo strašno, ili moramo imati jasan model kako ćemo dalje – naveo je župan Čačić.

Napomenuo je da je i župan Goran Pauk naglasio da je sufinanciranje EU projekta problem svih županija, dok je premijer Plenković dao nalog da se ide u tom smjeru.

Istaknuo je da je na sastanku najavljeno pripajanje ureda državne uprave županijama, što je važna i ozbiljna reforma te korak u decentralizaciji ovlasti državne uprave na županijskoj razini.

- Prepoznat je i problem županijskih uprava za cesta, što je za nas u Varaždinskoj županiji jako važno. Imamo deset posto svih županijskih cesta u Hrvatskoj, a financiranje je pet posto, što znači da dobivamo dva puta manje nego što imamo zadatak održavati, a u zadnjih sedam do osam godina smo dodatno zakinuti za jednu trećinu. Ministar Butković je dao nadu da ćemo rješenje za ovaj problem napokon imati, a premijer je još dao i nalog da se to učini – naveo je Čačić.

Na početku sastanka je naveo da Varaždinska županija, kao i Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, očekuju realizaciju nagodbe o uplati duga Vlade RH po osnovi JPP-a, i to nakon višestruko javno iznesenih obećanja.

- Dug prema Varaždinskoj županiji s današnjim danom iznosi više od 34 milijuna kuna, a mjesečno se prosječno povećava za 1,2 milijuna kuna bez obračuna zateznih kamata. S obzirom da je pred nama i donošenje prvostupanjske presude, izostanak realizacije nagodbe prije donošenja presude, bez obzira na njezin ishod, bila bi jasna poruka da Vlada sprečava povrat novca. Drugo, za daljnje uplate po JPP-u očekujemo završetak procesa izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju prije ljetne stanke u radu Sabora, te početak uplate daljnjih obveza. Nažalost, bez obzira na jedinstven stav ekonomskih i pravnih stručnjaka da su zakonske izmjene bile potpuno nepotrebne za uplatu duga, i taj proces traje duže od godinu dana – rekao je Čačić.

Premijer Plenković je naveo da očekuju da će Zakon o odgoju i obrazovanju uskoro biti na drugom čitanju u Hrvatskom saboru, a da zajedničkim naporima traže rješenje za obveze za JPP koje su nastale prije mandata aktualne Vlade. 

Na sastanku u Varaždinu su, uz premijera i ministre, predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka i župana Čačića, bili i drugi hrvatski župani, a uz njih i  Tulio Demetlika, predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru, kao i predstavnici Udruge gradova i Udruge općina.

NAJČITANIJE NOVOSTI