Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinsko zelje zaštićeno na razini Europske unije

OBJAVLJENO 04.10.2017.

Prije kojih 100 godina u novinama Slobodni gradjanin (1919. godine), zapisano je slijedeće „ …. Na stranom tržištu uživa n.pr. zelje iz općine Vidovečke, pod imenom Varaždinsko zelje dobar glas. Sjeme tog zelja si tamošnje seljakinje same uzgajaju, te polučuju u prirodu svake godine dobar uspjeh… „. Da se već onda Varaždinsko zelje razlikovalo od drugih vrsta zelja, potvrđeno je ponovno i jedno stoljeće kasnije.

U Bruxellesu je 3. listopada 2017. godine održan sastanak Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji, na kojem je održana rasprava odnosno glasanje o prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva „Varaždinsko zelje“ u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Varaždinsko zelje dobilo je time oznaku izvornosti na razini Europske unije, što je veliko priznanje za ovu visokovrijednu namirnicu, kao i za podnositelja zahtjeva, Udrugu proizvođača povrća i voća Zeljari iz općine Vidovec, ali i Varaždinsku županiju te Savjetodavnu službu Varaždin koje su sudjelovale u procesu zaštite.

NAJČITANIJE NOVOSTI