Službeni internet portal Varaždinska županija

Veleposlanik Republike Rumunjske sa županom o mogućnosti suradnje

OBJAVLJENO 06.02.2017.

Danas je u Županijskoj palači upriličen prijem za veleposlanika Republike Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Constantina Mihaila Grigorie-a koji je boravio u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu veleposlaniku župan Varaždinske županije Predrag Štromar, istaknuo je osobitosti Županije, njezin gospodarski i obrazovni potencijal, aktualne projekte te  planove za budućnost i ulagačku klimu.
- Ovo je prvi posjet veleposlanika Republike  Rumunjske  Varaždinskoj Županiji  otkako sam ja na funkciji. Izuzetno mi je drago što smo imali puno zajedničkih tema o kojima smo danas mogli razgovarati, a i pripremili smo neke teme s kojima ćemo surađivati u budućnosti. Drago mi je da veleposlanik dolazi iz jednog grada i županije koja ima oko 300 tisuća stanovnika, grada koji je vrlo sličan gradu Varaždinu i gdje ćemo očito moći zajednički surađivati. Razgovarali smo o i o situaciji u našoj županiji; o obrazovanju i gospodarstvu te u kojim smjerovima bi mogli uspostavit suradnju. – rekao je župan Štromar te istaknuo kako je od veleposlanika dobio informaciju da Rumunjska također ima iskustva u metalnoj proizvodnji, proizvodnji auto dijelova ali i proizvodnji samih automobila.
 
Veleposlanik Republike Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Constantin Mihail Grigorie zahvalio je na gostoprimstvu u županiji te naglasio da se ugodno osjeća u Županiji koja prednjači na mnogim područjima.
- Zadao sam sebi zadatak da današnjom posjetom otvorimo mogućnosti za suradnju između Varaždina, Varaždinske županije i lokalnih jedinica u Republici Rumunjskoj. Županija i Grad koji imaju bogatu povijest, sigurnu i stabilnu sadašnjost te prosperitetnu budućnost zaista mogu biti ogledni primjer funkcioniranja jedne lokalne zajednice. Razmišljajući o onome što je zajedničko Varaždinu i nekim Rumunjskim gradovima zaključio sam da bi bilo dobro da organiziramo projekt suradnje sa gradom Oradeom, a o svemu tome razgovarat ću s i s lokalnim vlastima u gradu Oradei i županiji Bihor, kako bismo realizirali taj projekt - rekao je veleposlanik Grigorie te istaknuo kako mu je iznimno drago što je imao priliku posjetiti Varaždinsku Županiju, te se zahvalio županu Štromaru na srdačnom gostoprimstvu.
 
U pratnji veleposlanika bili su i konzul Bogdan Brinzei te ekonomski savjetnik Sebastian Rusu, a  prijemu je prisustvovao i  zamjenik župana Alen Kišić.

Nakon prijema veleposlanik je posjetio HGK-Županijsku komoru Varaždin te Svučilište Sjever.