Službeni internet portal Varaždinska županija

Zamjenik župana odao počast žrtvama srebreničke tragedije

OBJAVLJENO 11.07.2017.

Članovi Bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije u sklopu svojih redovnih aktivnosti organizirali su na Trgu Kralja Tomislava u Varaždinu obilježavanje dana stradanja u Srebrenici pod nazivom „Da se ne zaboravi“. Obilježavanju su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok te predstavnik Bošnjačke nacionalne manjine Salko Ikanović koji su odjenuli prigodne majice te na taj način odali počast i pijetet svim nedužnim žrtvama.

Zamjenik župana  Robert Vugrin istaknuo je tom prigodom kako se srebrenička tragedija nikada ne smije zaboraviti.

- U Srebrenici se dogodio genocid, namjera agresora je bila da se istrijebi bošnjački narod i to je zlo kakvo se nikada više ne smije ponoviti. Iako je Srebrenica bila zaštićena zona, dogodio se zločin neviđenih razmjera. Na svima nama je da se ovaj dan dostojno obilježava, a na odgovornim vlastima u Bosni i Hercegovini  je da promiču toleranciju, mir i suživot – naglasio je zamjenik župana.

Podsjetimo, kako se genocid u Srebrenici događao između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je ubijeno preko osam tisuća bošnjačkih muškaraca s područja enklave Srebrenice.

Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. srpnja 1995. Godine.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH, okarakterizirali su pokolj u Srebrenici kao genocid.