Službeni internet portal Varaždinska županija

Započeo projekt Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja

OBJAVLJENO 07.09.2017.

U palači Herzer u Varaždinu pred više od stotinjak ljudi predstavljene su projektne aktivnosti na projektu Iron-Age-Danube Interreg DTP, a službeno je otvoreni i Kamp Hrvatska. Svečanosti je prisustvovao i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešo Partl, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Joisp Križanić i mnogi drugi.

Nakon uvodnih riječi voditelja Iron-Age-Danube projektnog tima iz Instituta za arheologiju dr.sc. Saše Kovačevića, prisutnima se obratio i zamjenik župana varaždinske županije Tomislav Paljak koji je pohvalio aktivnosti na ovome projektu.

- Projekt je važan i za našu Županiju, a ukoliko pogledamo financijski aspekt on zaista ima veliku vrijednost. Drago mi je da je upravo početak projekta započeo u Varaždinu. Ono što je nama važno je da je Turistička zajednica Varaždinske županije pridruženi partner na ovome projektu i to podržavamo. Upravljanje arheološkim krajolicima, poglavito istraživanje nalazišta u Jalžabetu, kao jedno od najvećih neistraženih humaka u Srednjoj europi je zaista i zanimljivo i vrijedno. Duboko sam uvjeren sam da će na prezentaciji rezultata projekta u Zagrebu 2019. godine dimenzija našeg lokaliteta u Jalžabetu biti još puno veća pa i u potencijalnom turističkom smislu, što me veseli – rekao je zamjenik župana Paljak te zaželio svima puno uspjeha u realizaciji projekta.

Na kraju svečanosti održana je i modna revija prema arheološkim izvorima vjerno rekonstruirane prapovijesne odjeće iz bogatih fundusa Prirodoslovnog muzeja u Beču.

Napomenimo, kako je Projekt „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“ (“Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin”, akronima „Iron-Age-Danube“, šifra projekta DTP1-1-248-2.2) provodi se u sklopu programa Europske unije, Interreg Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijeme provedbe projekta je od 01.01.2017. do 30.06.2019. godine. Ukupni proračun projekta iznosi 2.552.000,00 eura, od kojih je udio sufinanciranja Europske unije 85%, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 2.169.200,00 eura.

Glavni partner projekta je Universalmuseum Joanneum iz Graza koji je odgovoran za provedbu projekta na kojem sudjeluje deset partnera i devet pridruženih partnera iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Glavni cilj projekta je izrada međunarodnih strategija održive zaštite, istraživanja i turističke uporabe arheoloških krajolika starijeg željeznog doba u zemljama projektnih partnera.