Službeni internet portal Varaždinska županija

500 sudionika iz šest država, tri dana programa i premijerni nastup ansambla LADO na otvorenom – nastavljaju se Dani Županije

OBJAVLJENO 09.09.2019.

Peta FolkoFonija, koja se ove godine održava u okviru Dana Varaždinske županije, za vikend od 13. do 15. rujna, predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Maloj dvorani Županijske palače.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici organizatora i idejnog začetnika festivala, Centra tradicijske kulture, Petra Golubar i Tibor Bün, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar, u ime pokrovitelja (Varaždinske županije, TZ Varaždinske županije i Grada Varaždina) i Biserka Keliš, u ime Udruženja obrtnika Varaždin.

Predsjedavajuća TZ Varaždinske županije, Natalija Martinčević, na konferenciji je naglasila da se upravo u sinergiji dogodio veliki organizacijski iskorak.

- Iznimno nas veseli ovako velik, bogat i kvalitetan program u okviru proslave Dana Varaždinske županije. Uz više od 500 sudionika, 6 zemalja i više županija posebno značajno je da se ove godine Folkofonija održava i diljem županije i to u Ludbregu, Novom Marofu, Lepoglavi, Trnovcu i Beretincu čiji će građani uz Varaždince moći uživati u programima domaćih i posebno inozemnih folklornih skupina. – rekla je Martinčević.

Na njezino izlaganje se nadovezala Petra Golubar, predsjednica CTK Varaždin koja je rekla: „Vjerujemo da će svečano otvorenje festivala biti najveća poslastica za folkloraše i one koji će to tek postati – u petak, 13. rujna, održat će se prvi koncert ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i to plesnog karaktera u Varaždinu na otvorenom“ i potom predstavila cijeli program festivala tradicijske kulture, FolkoFonije.

Ukratko, slijede nam tri večeri folklora na Kapucinskom trgu: koncert ansambla LADO 13. rujna od 20 do 22 sata, gala večer domaćih folklornih skupina 14. rujna od 18 do 20 sati i gala večer inozemnih folklornih ansambala 15. rujna od 19:30 do 21:30 sati – ali i nastup dječjih folklornih skupina na dječjoj Folkofoniji od 11:00 do 12:30 sati. Program će dodatno obogatiti 12. Obrtnički ulični sajam na Kapucinskom trgu, mimohodi, folklorne radionice za djecu, stručni skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i brojni pojedinačni nastupi inozemnih folklornih skupina u gradovima i općinama Varaždinske županije. Napomenimo da će četiri inozemna KUD-a obići četiri lokacije u Varaždinskoj županiji (Ludbreg, Beretinec, Novi Marof i Trnovec), a HKUD „Osijek 1862“ će nastupom obogatiti već dobro poznati Međunarodni festival čipke. Cijeli program s točnim satnicama dostupan je na letku.

I to je tek početak – od iduće godine, kako je najavio župan Čačić na današnjoj konferenciji, festival se dodatno širi na područje obuhvaćeno međunarodnom organizacijom Skupština europskih regija, čijim Odborom za kulturu, obrazovanje i mlade predsjeda upravo varaždinski župan Čačić. Ta najveća međuregionalna neovisna organizacija razvoj ovog festivala je stavila u svoj radni plan za iduće dvije godine, a s obzirom da broji 142 regije članice, FolkoFonija nakon prethodno neredovitog održavanja konačno ima zagarantirani opstanak. „Donijeli smo stratešku odluku da podupiremo ovaj prvoklasni festival i u roku od tri godine želimo biti bolji od najboljih – to su trenutno Osijek i Zagreb – jer samo najbolje je dovoljno dobro“, rekao je župan Čačić.

S njim se složio i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar koji je rekao da dobre stvari nastaju u sinergiji i dodao: „Naročito nas veseli da se Obrtnički ulični sajam seli na nove lokacije i da za programe koristimo sve prekrasne prostore grada Varaždina“, dodao je Avar.

Po završetku su okupljeni sve stanovnike Varaždina i Županije pozvali na folklorno slavlje, naglasivši da su svi programi FolkoFonije besplatni.

NAJČITANIJE NOVOSTI