Službeni internet portal Varaždinska županija

Uštede i bolji uvjeti za 50 učenika: u područne škole Kuljevčica i Prigorec ulaže se 2,2 milijuna kuna

OBJAVLJENO 19.05.2020.

U punom jeku je energetska obnova područnih škola Kuljevčica i Prigorec, čija je matična škola OŠ Ivan Kukuljević Sakcinski. Dvije škole dobit će novu fasadu, zamijenjena će biti stolarija te ugrađeni solarni kolektori. Objekti će postati energetski učinkoviti zahvaljujući čemu će se štedjeti energija, a 50 učenika će se obrazovati u boljim uvjetima. 

Uvodna konferencija projekata energetske obnove, koji se financiraju bespovratnim novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj i proračuna Varaždinske županije, održana je u utorak, 19. svibnja.

Riječ je o jednoj od čak deset konferencija koje se održavaju ovaj i sljedeći mjesec, napomenuo je zamjenik župana Tomislav Paljak (Reformisti).

- I dok su se konferencije morale odgađati zbog koronakrize, radovi su se odvijali brzo tako da sada u kratkom roku moramo odraditi niz obveza koje nas vesele. U energetsku obnovu pet škola na ivanečkom području ulažemo čak 15,2 milijuna kuna. Lani je obnovljena OŠ Radovan, radovi sada traju u njihovoj područnoj školi Gačice, pred završetkom je Srednja škola Ivanec, u koju se ulaže više od 10 milijuna kuna. U područne škole Kuljevčica i Prigorec uloženo će biti 2,2 milijuna kuna, čime ćemo osigurati da se školski život i dalje odvija u tim sredinama. U Kuljevčici je škola počela djelovati prije 141 godinu, a u Prigorcu prije 91 godinu, što dovoljno govori o tradiciji i važnosti zadržavanja obrazovnih ustanova u tim mjestima – istaknuo je Paljak.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Područne škole Kuljevčica, na adresi Jerovec 197, 42240 Ivanec“ nakon provedenog postupka nabave radova je 1.071.647,21 kunu. Odobreno je 420.965,80 kuna bespovratnih EU sredstava, dok će Varaždinska županija osigurati 650.681,41 kuna, od čega je 180.384,12 kuna iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 915.442 kuna.

- PŠ Kuljevčica ima 37 učenika od prvog do četvrtog razreda, a o njima brinu četiri učiteljice učiteljica e je zaposlena i kuharica koja radi i kao spremačica. Po broju učenika to možda jest mala škola, ali je velika po značenju jer je centar kulturnih i društvenih zbivanja u svojemu naselju.

Energetska obnova obuhvaća rekonstrukciju vanjskih zidova pročelja i stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu azbestnog pokrova kosog krova i postojeće drvene stolarije, kao i rekonstrukciju ravnih krovova. Ugrađen će biti sustav toplovodnih solarnih kolektora za zagrijavanje potrošne tople vode i podršku sustavu grijanja, a zamijenjeni će biti i radijatori te ugrađeni termostatski ventili – rekao je Damir Jagić, ravnatelj OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, koji je zahvalio Županiji koja je kao osnivač škola pokrenula energetsku obnovu, a ujedno je i sufinancira.

Time će se smanjiti potrošnja primarne energije za 85 %, a za toliko će se smanjiti i emisije CO2. Zgrada će iz energetskog razreda F prijeći u razred B.

Područna škola Prigorec utemeljena je 1929. godine, a u ovoj školskoj godini pohađa ju 14 učenika u dva kombinirana razredna odjela s kojima radi dvoje učitelja.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Područne škole Prigorec, na adresi Prigorec 83 a, 42240 Ivanec“ nakon postupka javne nabave je 1.130.012,88 kuna. Projekt se s 536.475,00 kuna financira bespovratnim EU sredstvima, a iz županijskog proračuna bit će osigurano 593.537,88 kuna, od čega je 240.587,10 kuna iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 937.453,50 kuna.

Projektom će se smanjiti potrošnja primarne energije za 82 %, a za toliko će se smanjiti i proračunska emisija CO2 za 82 %. Zgrada će iz energetskog razreda F prijeći u razred C.

NAJČITANIJE NOVOSTI