Službeni internet portal Varaždinska županija

Od 1. siječnja 2020. godine upravni odjeli Varaždinske županije preuzimaju poslove državne uprave

OBJAVLJENO 30.12.2019.

Od 1. siječnja Varaždinska županija preuzima 200-tinjak poslova ureda državne uprave koji će se obavljati na dvije lokacije u Varaždinu, u Vodotornju u Vrazovoj 4 i u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu 7, kao i u ispostavama u Ivancu, Novome Marofu i Ludbregu te u matičnim uredima na 12 lokacija.

Poslove će bez prekida nastavljati obavljati upravni odjeli Županije izuzev poslova upravne i sportske inspekcije te nadzora zakonitosti općih akata predstavničkih tijela općina, gradova i Županije.

Ovo je važna reforma koja će donijeti racionalniji, jeftiniji i brži sustav za građane, ističe župan Radimir Čačić.

- Od 112 službenika i namještenika iz dosadašnjeg Ureda državne uprave, Županija preuzima njih 61, a obavit će se i dodatne analize. Time preuzimamo svega polovicu dosadašnjih službenika državne uprave, po čemu smo dvaput racionalniji od svih ostalih hrvatskih županija. To je interes građana jer oni zaslužuju da javna uprava bude djelotvorna i što jeftinija. Kad bi država barem približno tako poslovala, ova zemlja ne bi imala problem – napominje Čačić.

Umjesto dosadašnjih šest, djelovat će osam upravnih odjela i Služba za unutarnju reviziju. Radno vrijeme upravnih odjela jest: ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 7.30 do 15.30 sati, utorkom od 7 do 17 sati, a petkom od 7 do 13 sati.

Centralna pisarnica, u kojoj građani mogu podnijeti svoje zahtjeve, djelovat će u Vodotornju.

Upravni odjel za opću upravu, sa sjedištem u Vodotornju, obavljat će većinu preuzetih poslova, među kojima su poslovi vođenja državne matice, upisa promjena osobnog imena, evidencije o hrvatskom državljanstvu, pripremni poslovi za sklapanje braka, odobravanje i pružanje besplatne pravne pomoći.

Upravni odjel za gospodarstvo i europske poslove preuzima poslove izdavanja obrtnica, vođenja obrtnog registra, rješavanja o minimalnim tehničkim uvjetima za ugostiteljske i prodajne objekte te druge poslove, koji će se i dalje obavljati u Vodotornju.

Sve poslove  dosadašnjeg Odjela za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata te poslove u svezi osnivanja i registracija udruga preuzima Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje. Taj Upravni odjel obavljat će i povjerene poslove iz područja zdravstvene zaštite i socijalne politike, a od 1 siječnja 2020. godine  biti će smješten u zgradi Vodotornja.

Poslove iz područja odgoja i obrazovanja, sporta, kulture i tehničke kulture preuzima Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport sa sjedištem u Županijskoj palači, a one iz područja poljoprivrede Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, također u Županijskoj palači.

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, koji izdaje akte za gradnju, akte u postupcima ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada te obavlja druge poslove, privremeno će djelovati na dvije lokacije (Županijska palača i zgrada Vodotornja).

NAJČITANIJE NOVOSTI