Službeni internet portal Varaždinska županija

Okrugli stol u Čakovcu o izazovima i prilikama za povećanje kvalitete radnih mjesta

OBJAVLJENO 08.02.2019.

„Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike za povećanje kvalitete radnih mjesta“ naziv je okruglog stola koji je 7. veljače održan u Čakovcu, kao jedna od aktivnosti na projektu „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“. U navedenom projektu Varaždinska županija sudjeluje kao partner, a njegova je ukupna vrijednost 962.987,25 kuna, što se u 100-postotnom iznosu sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

Obraćajući se uvodno sudionicima okruglog stola, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović naglasio je važnost djelovanja županija unutar gospodarsko-socijalnih vijeća i pružanja pomoći socijalnim partnerima radi ostvarenja veće zaposlenosti i povećanja njihova zadovoljstva. Pojasnio je da se Varaždinska županija, uvidjevši problem odlaska zdravstvenih djelatnika, aktivno uključila u njegovo rješavanje, na način da je osigurala sufinanciranje kreditnih linija, što planira omogućiti i profesorima u osnovnim i srednjim školama. Na to se nadovezala zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan, ukazujući na jednake napore na kojima se radi i u toj Županiji, po uzoru na Varaždinsku i Međimursku županiju, pri čemu je napomenula da je radnik ključ uspjeha svakog poslodavca. Župan Međimurske županije Matija Posavec je jačanje socijalnog dijaloga ocijenio ključnim elementom kvalitetnog gospodarskog razvoja te podsjetio da je uzrok problema malih plaća i činjenica da poduzetnici nisu rasterećeni u područjima u kojima bi mogli biti.

O glavnim izazovima i mogućim rješenjima razvijenih struktura i nezadovoljavajućih rezultata socijalnog dijaloga u Hrvatskoj govorio je panelist okruglog stola, Darko Šeperić, izvršni tajnik u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Iznio je povijesni pregled opće razine kvalitete radnih mjesta, koju je, primijetio je, donedavno opterećivala ekonomska kriza. Oporavak od krize je tijekom posljednje dvije godine doveo do rasta plaća, dok danas problem vidi u kroničnoj nestašici radnika. U situaciji kada su sve tri strane gospodarsko-socijalnih vijeća zabrinute situacijom na tržištu rada, nametnuo je pitanje mogućnosti bolje iskoristivosti postojećih struktura tripartitnog socijalnog dijaloga kako bi on zaista profunkcionirao kao sredstvo pronalaženja održivih rješenja koja rezultiraju pozitivnim promjenama u društveno-ekonomskom životu. Pritom je bitnom ocijenio spremnost vlasti da socijalne partnere uključi u proces donošenja odluka, ali i potrebu prenošenja iskustva u socijalnom dijalogu s nacionalne na županijsku razinu.

Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo u SSSH-u, govorila je o utjecaju kvalitete radnih mjesta na funkcioniranje tržišta rada, posebice se baveći elementima koji određuju pojam kvalitete radnog mjesta i ulogom socijalnog dijaloga u njegovu poboljšanju. Ukazala je da, iako sustavna vizija na razini države i socijalnih partnera o čimbenicima koji utječu na kvalitetu radnih mjesta ne postoji, mnogi rade na razvijanju određenih standarda tom pogledu. Kako je s pojmom kvalitete radnog mjesta usko vezano i zadovoljstvo radnika, prezentirani su glavni nalazi istraživanja o tom pitanju, koje je SSSH proveo 2018. godine na reprezentativnom uzorku od 500 osoba. Rezultati su pokazali da je 70 % Hrvata zadovoljno svojim radnim mjestom, a ispitanici su rekli kako im je za zadovoljstvo najbitnija plaća, edukacija i percepcija pravednog postupanja nadređenih.

Na okruglom stolu zaključeno je kako je podizanje kvalitete radnih mjesta jedno od ključnih pitanja za Hrvatsku, koje mora biti poticaj daljnjih rasprava i konkretnog utjecaja na zadovoljstvo radnika i njegovu produktivnost jer su zadovoljni radnici temelj društva koje ostvaruje svoj puni potencijal. Zbog toga su veoma bitne edukacije o ulozi socijalnog dijaloga, kojima se bavi i projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“, a s ciljem da se unaprijedi kakvoća socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih sposobnosti socijalnih partnera.

NAJČITANIJE NOVOSTI