Službeni internet portal Varaždinska županija

Službeno otvoren i Županijski plac u sklopu sajma Priroda, lov, ribolov i turizam

OBJAVLJENO 11.10.2019.

U petak, 11. listopada, u Gradskoj sportskoj dvorani u Varaždinu je za posjetitelje otvorena najveća hrvatska sajamska priredba u području lova, ribolova i boravka u prirodi, 24. sajam Priroda, lov, ribolov i turizam, kojem je obol i ove godine dala Varaždinska županija. 

Na otvorenju je okupljene pozdravio župan Čačić osobno, a u pratnji predsjedavajuće Turističke zajednice Varaždinske županije Natalije Martinčević i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutina Vinceka, obišao je sajam u sklopu kojeg se ove godine održava i četvrti Županijski plac. 

Naglasio je i važnost održavanja ovog sajma. - Sasvim sigurno je ova manifestacija od izuzetnog značaja za Varaždinsku županiju jer potencijale ne koristimo dovoljno, a oni su tu. Primjerice, gotovo nitko ne zna da je stari tok rijeke Drave pod zaštitom UNESCO-a. Mi smo u ovom trenutku u procesu čišćenja Trakošćanskog jezera na kojem su se održavala međunarodna natjecanja u ribolovu. Također, peti smo po lovnim područjima u Hrvatskoj. Cijeli niz velikih turističkih i gospodarskih potencijala u ovoj županiji postoji. Ovo što se dogodilo ove godine, da se sajam Priroda, lov, ribolov, turizam povezao sa Sajmom sigurnosti i prevencije je jako dobro iz više razloga. Na dan bombardiranja Varaždina, do devet navečer, imali smo 2.000 ljudi s oružjem koji su bili prijavljeni kao dragovoljci, a to su sve bili lovci. Da ih nije bilo, imali bismo ozbiljnih problema. Ono što je potpuna novost je uključivanje 4. Županijskog placa u okvire sajma, s osamnaest naših izlagača – rekao je župan Čačić.

Tako će na ovom Županijskom placu biti moguće kupiti suhomesnate proizvode, sireve, sokove, džemove, umake, zimnice, vina, bučino ulje, med, bezglutenske proizvode i proizvode od heljde, prosa, maka i amaranta, domaću tjesteninu i mlince, sadnice egzotičnog voća i povrća, proizvode od lavande, proizvode ručnog rada, suvenire, nakit i licitarska srca, a predstavit će se i avanturistički turizam.

Podsjetimo, prvi Županijski plac organiziran je u svibnju ove godine na Franjevačkom trgu kao izložbeno-prodajna manifestacija na kojoj se može kupiti sve, od igle do lokomotive, s jednim zajedničkim nazivnikom – domaće. U lipnju i srpnju održana su još dva na istoj lokaciji, a ovo je prvi Plac na zatvorenom. Brojni izlagači sudjelovali su i na predstavljanju Varaždinske županije u Puli 22. lipnja, u Zagrebu 7. listopada, a 12. listopada predstavljanje se održava u Ljubljani.

Na sajmu Priroda, lov, ribolov, turizam, osim izlagača, u funkciji suorganizatora je već dvadesetak godina i Lovački savez Varaždinske županije.

NAJČITANIJE NOVOSTI