Službeni internet portal Varaždinska županija

Upisi u Centre izvrsnosti Varaždinske županije: online prijave do 7. srpnja, testiranja od kraja kolovoza

OBJAVLJENO 16.06.2020.

Daroviti osnovnoškolci i srednjoškolci ove godine imaju priliku sami se prijaviti u jedan od 10 centara izvrsnosti Varaždinske županije. Na stranici www.civz.hr mogu pronaći sve informacije o centrima izvrsnosti za matematiku, kemiju, biologiju, fiziku, hrvatski jezik, likovnu umjetnost, nacionalnu povijest, nove tehnologije, astronomiju (djeluje u sklopu centra izvrsnosti za fiziku), robotiku (djeluje u sklopu centra izvrsnosti za nove tehnologije), centru izvrsnosti iz informatike, poduzetništva i šaha (djeluje u sklopu centra izvrsnosti iz informatike).

Brošura o svim centrima i sve informacije o upisima dostupne su na sljedećem linku: https://www.civz.hr/upisi-2020/

Online prijave primat će se putem obrasca na navedenoj web stranici i to od 16. lipnja do 7. srpnja, a testiranja će se provoditi od 31. kolovoza do 5. rujna, o čemu će učenici dobiti obavijest od voditelja centra putem elektroničke pošte.

- U Centrima izvrsnosti je ukupno je 970 mjesta, od čega 620 za učenike osnovnih, a 350 za učenike srednjih škola. S radom počinju u listopadu, a nastava će se i dalje odvijati subotom. Pohađanje nekog od centara za učenike je potpuno besplatno, a Varaždinska županija osigurava učenicima i prehranu te besplatan prijevoz za sve učenike putnike – rekao je dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Zanimljivost je da se u Centre, koji djeluju u sastavu Europskog centra za darovite, mogu uključiti učenici već od drugog razreda osnovne škole (matematika, robotika i likovna umjetnost) pa sve do završnog razreda srednje škole.

Svim je Centrima zajedničko primjenjivanje metoda rada kreiranih za visokomotivirane učenike,  proširivanje osnovnoga (školskog) znanja iz pojedinoga područja, razvijanje specifičnih vještina, pripreme za natjecanja, susrete, smotre, individualan pristup svakom učeniku, poticanje na istraživački rad, nastava temeljena na eksperimentima, poticanje na znanstveni pristup, razvijanje kreativnosti, rad u malim skupinama, rad u paru, samostalna istraživanja,  rad s kvalitetnim mentorima, rad uz pomoć vrhunske, moderne i kvalitetne opreme, predavanja vrhunskih stručnjaka iz pojedinih područja, suradnja sa znanstvenim ustanovama i fakultetima te terenska nastava.

NAJČITANIJE NOVOSTI