Službeni internet portal Varaždinska županija

Izdan važan i koristan priručnik o uzgoju heljde

OBJAVLJENO 04.12.2018.

„Uzgoj tradicijskih kultivara heljde“ naziv je priručnika izdanog u studenome ove godine u sklopu projekta „Revitalizacija lokalnih sorti heljde na OPG-ovima sjeverozapadne Hrvatske“. Inicijatori projekta su Hrvatska poljoprivredna šumarska savjetodavna služba i Varaždinska županija, a financira ga Vijeće za istraživanja u poljoprivredi. Izdavač je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Novi priručnik će pomoći ostvarenju cilja, a to je da se obnovi proizvodnja heljde u Varaždinskoj županiji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje postoji višestoljetna tradicija uzgoja.

- Unatoč nutritivnoj vrijednosti i skromnim uzgojnim zahtjevima, heljda je danas relativno zanemarena kultura, uglavnom zbog relativno niskih uroda u usporedbi s većinom žitarica. Ipak, zbog niza svojstava kao što su pogodnost za ekološki uzgoj, te što ne sadrži gluten, u novije vrijeme ponovno jača interes za uzgoj heljde – ističu u uvodu autori priručnika prof. dr. sc. Jerko Gunjača, doc. dr. sc. Ivanka Habuš Jerčić, dr. sc. Maja Žulj Mihaljević, Mara Bogović, Ljiljana Kocen, prof. dr. sc. Jasna Bošnir i Maja Budeč.

Cilj projekta jest i sortu Varaždinska heljda upisati na sortnu listu Republike Hrvatske.

- Korist od krajnjih rezultata istraživanja i priznavanja sorte Varaždinske heljde imat će svi trenutni i budući proizvođači heljde u Hrvatskoj, ali i prerađivači i pčelari koji heljdu koriste kao medonosnu biljku. Osim toga, rezultati provedenih pokusa s Varaždinskom heljdom, kao i rezultati istraživanja namijenjeni su svim potrošačima koji rado konzumiraju heljdu, ugostiteljskim objektima zainteresiranim da promiču gastronomiju temeljenu na autohtonim specijalitetima kao što su hajdina kaša, hajdini žganci, hajdina gibanica i kučanski koščičjak, a uz to i konditorskoj i pekarskoj industriji koje su već iskazale interes za otkup heljdinog brašna – podsjetio je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.