Službeni internet portal Varaždinska županija

Ministar zdravlja dao podršku nastavku projekta dogradnje kirurgije

OBJAVLJENO 03.09.2014.

U posjeti  Varaždinskoj županiji  boravio je ministar zdravlja u Vladi RH prim. Siniša Varga, dr. dent.med. sa suradnicima kako bi se informirao o stanju zdravstva u Varaždinskoj županiji, ali i o dogradnji kirurgije Opće bolnice Varaždin.

Prije posjete OB Varaždin održao je kraći radni sastanak u Županijskoj palači sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom, gradonačelnikom Grada Varaždina Goranom Habušom, a sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Alen Kišić, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić te saborski zastupnici Mario Habek, Dubravko Bilić i Marijan Škvarić.

Najviše riječi je bilo o spomenutoj dogradnji kirurgije u OB Varaždin, a ministar je podržao taj projekt istaknuvši kako građani Varaždinske županije, ali i šire zavređuju što bolji standard što se tiče kirurške djelatnosti.

- Izgradnja, nadogradnja i rekonstrukcija idu dalje, a još ćemo i vidjeti što se može dodatno učiniti. Sve bolnice koje su paviljonskog tipa, poput varaždinske bolnice, imaju probleme s energetskom učinkovitošću. Ono što mi možemo jest napraviti monolitne bolnice, da pacijenti ne hodaju izvan bolnice kako bi obavili sve što je potrebno. Sve to nastojim napraviti u narednih godinu i pol dana.

Što se tiče  izgradnje spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, jedna su strana hrvatske potrebe po pitanju rehabilitacijskih kapaciteta, a s druge isto tako gledamo sve toplice koje su povezane u sustavu zdravstva Hrvatske i njihov potencijal u zdravstvenom turizmu. Jedna od mjera koje sad radimo je reorganizacija u samom ministarstvu gdje ćemo jednu cijelu upravu imati dediciranu za usluge zdravstva u turizmu, gdje će Varaždinske Toplice imati svoj značajni dio s obzirom na to da su jedna od okosnica same rehabilitacije u Republici Hrvatskoj koje imaju svoju povijest još iz rimskog doba. Isto tako, spinalni centar jedan je od top prioriteta u samom Ministarstvu za investicijsko ulaganje u narednom razdoblju - rekao je ministar te dodao kako se predviđa se spajanje varaždinske i međimurske bolnice, ali i svih bolnica u Hrvatskoj gdje se može i gdje je oportuno raditi funkcionalno povezivanje. Naime, tamo gdje je manji broj stanovnika, a vrlo skupa oprema, nastojat ćemo raditi na funkcionalnom povezivanju da maksimaliziramo i osoblje i opremu.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je dodao kako je ministarstvo zdravlja prihvatilo kompletnu dokumentaciju za javno-privatno partnerstvo vezano za dogradnju i adaptaciju varaždinske kirurgije, što ujedno znači da će za dva do tri tjedna biti završen komparator koji će potvrditi je li jeftinije izgraditi kirurgiju modelom JPP-a ili uobičajenim postupkom.

- Nakon što se potpiše novi Sporazum ovisno o modelu izgradnje, javni poziv za natječaj očekuje se krajem prosinca. Sama izgradnja trebala bi započeti u lipnju sljedeće godine- rekao je župan Štromar.

Na kraju svoje posjete Varaždinskoj županiji, ministar je posjetio Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Izgradnja, nadogradnja i rekonstrukcija idu dalje.

Siniša Varga, dr. dent.med., ministar zdravlja