Službeni internet portal Varaždinska županija

Najavljena „Sivka 2014“

OBJAVLJENO 16.10.2014.

U sportskoj dvorani „Graberje“ od 24. do 26. listopada biti će održan 2. međunarodni sajam pčelarstva, pčelarske industrije i pčelarskog turizma „Sivka 2014., koji zajednički organiziraju varaždinsko Pčelarsko društvo, Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Sajam su najavili zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, dogradonačelnik Grada Varaždina mr.sc. Vjeran Radelić te predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Marin Šagi.

Kako je istaknuo predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Marin Šagi cilj održavanja sajma je javnosti, a posebice djeci i mladima razvijati svijest  o značaju pčela i pčelarstva za održavanje ekološke ravnoteže u prirodite  stvaranje navika konzumiranja pčelinjih proizvoda i unapređenje ove pčelarske djelatnosti.

I zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić je naznačio važnost održavanja sajma pčelarstva.

- Temeljem sufinanciranja pčelarstva koje je Varaždinska županija započela 2001. godine, pčelarstvo je na području naše županije postalo vrlo značajna privredna grana.

Od 2001. pa do danas, sredstva su trošena većinom na nabavu lijekova za liječenje pčelinjih zajednica i školovanje više od 300 pčelara za zvanje „pčelar“. Upravo znanje i usavršavanje pčelara donijelo je vidljive rezultate u razvoju pčelarstva.

Uz takva stečena znanja, uvidjela se i potreba za osnivanje Službe motrenja medenja, koja dobro radi već devet godina. Pčelari sada znaju koje biljke i kada mede, na kojim lokacijama, te  tamo sele svoje košnice- rekao je zamjenik župana.

Inače, na samome sajmu se očekuje 80-tak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Poljske i Rumunjske, a predstavit će se i brojne hrvatske i inozemne pčelarske udruge, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao i proizvođači pčelarske opreme. Na ovoj pčelarskoj manifestaciji pod geslom „Sajam za prste polizati“, na koju je ulaz besplatan, posebni će sadržaji biti organizirani za djecu u sklopu dječjeg pčelarskog dana. Naime, očekuje se organizirani dolazak 900-tinjak djece, za koju će biti organizirano edukativno razgledavanje sajma i upoznavanje s korisnošću pčela i blagotvornošću meda.

Važno je istaknuti kako je Varaždinska županija ove godine izdvojila 200 tisuća kuna za nabavku šećera radi prihrane pčela kako ove zime ne bi nestale pčelinje zajednice. Naime, zbog izuzetno loših ovogodišnjih vremenskih prilika, pčelari su pretrpjeli štetu koja se procjenjuje na 18 milijuna kuna, te umjesto vrcanja meda moraju prihranjivati pčele kako bi ih održali na životu.

U Varaždinskoj županiji se pčelarstvom bavi 360 članova pčelarskih udruga koji imaju više od 15 tisuća košnica.

Konferenciji je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Temeljem sufinanciranja pčelarstva koje je Varaždinska županija započela 2001. godine, pčelarstvo je na području naše županije postalo vrlo značajna privredna grana.

Alan Košić, zamjenik župana