Službeni internet portal Varaždinska županija

Obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije

OBJAVLJENO 23.09.2014.

Polaganjem vijenaca ispred križa na Trgu slobode kod crkve Svetog Nikole u Varaždinu, obilježena je 23. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije. Svečanosti su se uz veliki broj branitelja s područja Varaždinske županije, županijskih i gradskih vijećnika, predstavnika Policijske uprave Varaždinske, odazvali i predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Tako su vijenac položili i svijeću zapalili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenik župana Alen Kišić i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

Nakon govora zapovjednika obrane grada pukovnika Ivana Rukljića te šefa Kriznog štaba Čedomila Cesareca, župan je okupljenima poručio kako se nikada neće zaboraviti slavni varaždinski rujanski dani koji svima služe na ponos.

- Ponosni smo na činjenicu da je na našim prostorima izvojevana jedna od najčistijih i najčasnijih pobjeda u Domovinskom ratu, pobjeda koja je uvelike preokrenula tijek domovinskog rata i odredila njegovu daljnju budućnost. Nepromišljenošću i pogrešnim potezima moglo je biti velikog razaranja i stradanja, no pametnom strategijom i ispravnom taktikom ostvarena je pobjeda. Pobjeda koja je utkala put mnogim drugim pobjedama u Domovinskom ratu - rekao je župan Štromar te dodao da i nadalje u mirnodobskom razdoblju budemo promotori mira, tolerancije, poštovanja i međusobnog uvažavanja.

Nakon prigodnih govora, župnik župe Sv. Nikola vlč. Stjepan Najman održao je molitvu u spomen na sve poginule, a svečanost su svojim melodijama i koračnicama upotpunili članovi Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica Varaždin.

Inače, Varaždinski dani rata su trajali od 15. do 22. rujna 1991. godine, a time je otvoren put oslobađanju cijele domovine jer su hrvatske oružane snage znatno ojačale oružjem i oruđem iz varaždinskog oklopnog vojnog korpusa.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Ponosni smo na činjenicu da je na našim prostorima izvojevana jedna od najčistijih i najčasnijih pobjeda u Domovinskom ratu.

Predrag Štromar, župan