Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana svečana sjednica Županijske skupštine

OBJAVLJENO 09.09.2014.

U Gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu pred petstotinjak uzvanika održana je svečana sjednica  Županijske skupštine, kojom je  obilježen Dan Varaždinske županije i  blagdan Male Gospe. Sjednici su prisustvovali brojni visoki dužnosnici i gosti, među kojima su bili i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova prof.dr. sc. Vesna Pusić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, ministar rada i mirovinskog sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici Marijan Škvarić, Mario Habek, Dubravko Bilić, Silvano Hrelja, župani susjednih županija i mnogi drugi.

Svečanu sjednicu, zaželjevši srdačnu dobrodošlicu uzvanicima, otvorila je predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić koja je tom prilikom istaknula kako Varaždinska županija svake godine ostvaruje izvrsne rezultate na mnogim područjima, a najviše na području obrazovanja, ali i privlačenju stranih investicija.

- Našu Županiju   trenutno, a posebno u budućnosti, gledamo i u novom okruženju ulaska  Republike Hrvatske u Europsku uniju, s novim izazovima i prilikama  dokazivanja spremnosti   uključivanja u projekte koji su nam  na raspolaganju, a koji će  unaprijediti kvalitetu života građana  naše Županije - rekla je predsjednica Skupštine. 

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar u svom se govoru dotakao i nekih gospodarskih podataka istaknuvši kako promatrajući  Varaždinsku županiju u međunarodnom okruženju i pod utjecajem globalne gospodarske krize, ovdje, nasreću, nije došlo do značajnijih poremećaja u gospodarstvu.

- Prije svega htio bih naglasiti da već duži niz godina zadržavamo proces razvoja koji smo započeli još 2010. godine  kada smo proglašeni najkonkurentnijom Županijom u Republici Hrvatskoj. Četiri godine kasnije mi smo još uvijek najkonkurentnija Županija u Hrvatskoj prema istraživanju Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Taj rezultat nije došao kao nečiji poklon već je on plod dugogodišnje politike stvaranja povoljne investicijske klime, dugoročnog ulaganja u obrazovanje, ali i unaprjeđenja rada javne uprave. To je i zasluga svih stanovnika Varaždinske županije koji i u teška vremena svojim radom i idejama znaju prkositi krizi- rekao je župan te dodao kako  županijska vlast intenzivno radi na privlače­nju kvalitetnih domaćih i stranih investicija za očuvanje postojećih radnih mjesta i stva­ranju uvjeta za nova, zatim razvoju gospodarskih zona, iskorištavanju EU fondova te poboljša­nju stanja u radno-intenzivnoj industriji.Svi projekti koje provodimo vode k tome da osiguramo veće plaće za naše vri­jedne radnike i što veću zaposlenost.

U protekle je tri godine, u suradnji s resornim ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave, u Varaždinskoj županiji odobreno 100 kredita u iznosu više od 60  milijuna kuna za male i srednje poduzetnike pod povoljnim uvjetima, što je dovelo do otvaranja preko stotine novih radnih mjesta, ali još je važnije, zadržane su tisuće postojećih radnih mjesta.

Pozdravne govore održali su i gradonačelnik grada Varaždina Goran Habuš, ministar rada i mirovinskog sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić te prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova prof.dr.sc. Vesna Pusić.

- Varaždinska županija je uvijek prednjačila na mnogim područjima, poglavito na području obrazovanja, izgradnje infrastrukture, uređenja prometnica. Varaždinska županija ima tri ključne stvari na koje se koncentrira. To su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo. Zapošljavanje kao uklanjanje prepreka investitorima, obrazovanje koje je potrebno za razvijanje poduzetništva u budućnosti te kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita koja, najvažnije od svega, može i zna zaraditi, odnosno kombinacija zdravstva i turizma sutrašnjice. Ovdje se uvijek osjetio europski štih- istaknula je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.

Nakon prigodnih riječi uvaženih gostiju, uslijedio je najsvečaniji trenutak svečane sjednice, kada su župan Štromar i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić uručili nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijeljena  je, kao pravnoj osobi : Tvrtki „GRAFIČAR“ d.d. iz Ludbrega, jednoj od najsnažnijih tiskarskih grupacija u zemlji,  za uspješno  poslovanje, povodom 60- te godišnjice  osnivanja.

Ista nagrada, ali fizičkoj osobi,  dodijeljena je  gospođi dr.sc. Zdenki Weber, muzikologinji i uglednoj  diplomatkinji,  za doprinos  ugledu i promociji Varaždinske županije u  predstavljanju kulture, gospodarstva i turizma  naše Županije izvan granica Hrvatske. 

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju  dodijeljena je, kao pravnoj osobi :

Hrvatskoj  akademiji znanosti i umjetnosti zavodu za znanstveni rad u Varaždinu, nositelju znanstveno – istraživačkog i umjetničkog rada na području Županije  i sjeverozapadne Hrvatske, za  izuzetno bogatu i vrijednu nakladničku djelatnost te  za doprinos izgrađivanju ukupnog fundusa znanja neophodnog  u planiranju razvoja Županije.

Istu nagradu, ali kao pojedinac,  dobio je i mr.sc. Alen Runac, prof., izbornik Hrvatske  hrvačke reprezentacije, poznati  sportski djelatnik i ugledni građanin  za istaknute rezultate u hrvačkom sportu.

Nagradu za životno djelo ove  godine dobio je Zvonko Biškup, osnivač Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, za  dugogodišnji  uspješan  i predan rad  na organizaciji i unaprjeđenju vatrogastva Varaždinske županije, a povodom  obilježavanja  150. obljetnice  Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu,  kao najstarijeg  dobrovoljnog vatrogasnog društva u Županiji.

Također, posebno priznanje dodijeljeno je najboljem učeniku srednjih škola Varaždinske županije Franu Mihaljeviću, koji je  sva četiri razreda srednje škole završio je s odličnim uspjehom i to s prosjekom 5,0. Pored toga  Frano se bavio i izvan nastavnim aktivnostima i sudjelovao je na mnogim natjecanjima iz matematike, fizike, kemije, informatike i logike i to na županijskim,  međužupanijskim i državnim natjecanjima. Među uspjesima na natjecanjima ističu se 1. i 2.  mjesta na županijskim natjecanjima  iz informatike.  Isto tako Fran je dobar fizičar, a posebno  matematičar, ali i kemičar  te je tijekom srednjeg obrazovanja sudjelovao na županijskim natjecanjima iz fizike, i osvajao  zavidne rezultate, dok je iz matematike  i kemije redovno sudjelovao i bio na vrhu osvojenim rezultatima.  Dodijeljena su i priznanja učenicima za rezultate ostvarene NA međunarodnim natjecanjima.

Glazbeni program izveo je Varaždinski Komorni orkestar te mezosopranistica Sofija Cingula koja je izvela dvije operne arije, dok je himnu otpjevala operna pjevačica Jelena Štefanić.

 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI

Varaždinska županija je uvijek prednjačila na mnogim područjima, poglavito na području obrazovanja, izgradnje infrastrukture, uređenja prometnica.

Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova