Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana završna konferencija međužupanijskog projekta za osobe s invaliditetom

OBJAVLJENO 18.09.2014.

U povodu završetka projekta „Koristi svoja prava! Ostvarimo jednake mogućnosti i suzbijmo diskriminaciju na lokalnoj razini“  koji su provodili Hrvatski pravni centar u partnerstvu s Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Društvom distrofičara Istre i „Bubamara“ udrugom osoba s invaliditetom Vinkovci, danas je u Županijskoj palači u Varaždinu održana završna konferencija za predstavnike medija.

Glavni cilj navedenog projekta bio je jačanje suradnje između udruga koje se bave zaštitom osoba s invaliditetom i tijela lokalne i regionalne samouprave u tri gore navedene županije na području suzbijanja diskriminacije i izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Vrijednost projekta koji je započeo u travnju 2013. godine je 187.314,41 eura, od čega 90 posto sufinancira Europska unija, ostatak je financiran od strane Ureda za udruge Vlade RH i vlastitim sredstvima udruga, dok je sredstva za međufinanciranje osigurala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

U sklopu projekta provedena ja anketa o diskriminaciji osoba s invaliditetom, izdan Priručnik za udruge o prepoznavanju diskriminacije osoba s invaliditetom i mogućnostima zaštite njihovih prava, održan trening za udruge o pravnim sredstvima protiv diskriminacije osoba s invaliditetom, pruženo je više desetaka pravnih informacija i savjeta, održana zagovaračka kampanja u sve tri županije, trening o suzbijanju diskriminacije i osnovama strateškog planiranja za udruge, tijela lokalne i regionalne samouprave i medije, kao i radionice strateškog planiranja čiji su zaključci pomogli u izradi nacrta Županijske strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u Varaždinskoj županiji.

Projekt je od iznimne važnosti za Varaždinsku županiju zbog izrade Županijske strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe sa invaliditetom, rekao je tom prilikom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i dodao kako su putem ovog projekta prikupljeni aktualni podaci koji pokazuju zašto se u Varaždinskoj županiji treba brinuti o osobama s invaliditetom.

–Po zadnjim podacima u ovom nacrtu Županijske strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, u Varaždinskoj županiji živi 20.460 osoba s određenom vrstom invaliditeta, što je 11,6 posto stanovnika županije pa je skrb lokalne i regionalne zajednice jako važna kako bi ti ljudi imali normalne uvjete za život, kazao je zamjenik Kišić te naglasio kako se Varaždinska županija može pohvaliti dobrom integracijom djece s invaliditetom u školama, jakom političkom potporom te mogućnošću financiranja projekata od strane fondova Europske unije.

Europska unija itekako financira socijalne programe i udruge, a tu će Varaždinska županija biti snažan partner svakoj udruzi koja će u to krenuti, kao što je bila i u ovom projektu, zaključio je Kišić.

NAJČITANIJE NOVOSTI

U Varaždinskoj županiji živi 20.460 osoba s određenom vrstom invaliditeta, što je 11,6 posto stanovnika županije.