Službeni internet portal Varaždinska županija

Posjeta počasnog konzula RH u talijanskoj regiji Molise Varaždinskoj županiji

OBJAVLJENO 23.09.2014.

U povodu ovogodišnjeg partnerstva Republike Italije i Varaždinskih baroknih večeri, Varaždinsku je županiju posjetio počasni konzul Republike Hrvatske u talijanskoj regiji Molise te predsjednik Saveza moliško-hrvatskih kulturnih udruga Antonio Sammartino.

Gosta iz talijanske regije Molise primio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, kojemu je predstavio povijesne i zemljopisne znamenitosti moliško-hrvatskih naselja; Kruč (Aquaviva Collecroce), Mundimitar (Montemitro) i Štifilić (San Felice del Molise), čiji su stanovnici Sporazumom dviju država iz 1996. godine postali jedini Hrvati u Italiji koji su priznati kao manjina.

Varaždinska je županija prepoznata kao prosperitetnija i bolja županija od drugih u Hrvatskoj te je ova posjeta bila organizirana sa željom za ostvarenje suradnje na višem nivou. – Moliški Hrvati su ambasadori Hrvatske u Italiji i veselimo se zajedničkoj suradnji, za početak na području širenja kulture i sporta, koji će potom u budućnosti otvoriti pitanja u domeni gospodarstva i mogućnostima razvoja suradnje u tom smjeru, rekao je prilikom susreta sa Sammartinom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. - To je i naša kultura, a oni su dio naše nacije s kojima moramo njegovati dobre odnose i zato će Varaždinska županija s moliškim Hrvatima razvijati tu suradnju, najprije putem izložbe fotografija, a zatim i kroz kulturnu razmjenu, zaključio je Kišić.

- Nadamo se suradnji varaždinske i moliške regije kao mostu koji spaja Hrvatsku i Italiju, ne samo u kulturnom dijelu, nego i trgovačkom i turističkom. Današnji sastanak puno znači za hrvate u talijanskoj regiji Molise, koja je dio Italije u kojoj živi 1.822 Hrvata i drago mi je što sam gost Varaždinske županije i festivala kao što su Varaždinske barokne večeri te se nadam da će danas uspostavljena veza uroditi plodom, rekao je počasni konzul i predsjednik Saveza moliško-hrvatskih kulturnih udruga Antonio Sammartino.

U nastavku susreta, Kišić i Sammartino razgovarali su o kulturnim i turističkim bogatstvima dviju regija te o gostovanju kulturno-umjetničkog društva KroaTarantata, čiji je Sammartino voditelj. On je ujedno i predsjednik Zaklade „Agostina Piccoli“ koja se bavi moliškim Hrvatima, istraživanjem, njegovanjem i očuvanjem njihove jezične baštine te promiče sve vrsta aktivnosti koje pridonose očuvanju kulture i tradicije moliških Hrvata.

Sastanku u Županijskoj palači nazočili su ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i direktorica Poslovnih zona Štefica Španić.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Nadamo se suradnji varaždinske i moliške regije kao mostu koji spaja Hrvatsku i Italiju, ne samo u kulturnom dijelu, nego i trgovačkom i turističkom.

Antonio Sammartino, počasni konzul i predsjednik Saveza moliško-hrvatskih kulturnih udruga