Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavljen program 9. Trash film festivala

OBJAVLJENO 04.09.2014.

Tema ovogodišnjeg festivala je ratni film, budući da se ove godine obilježava 100. godišnjica početka I. svjetskog rata u kojem su Varaždinska županija i cijela regija odigrali važnu ulogu.

Varaždinska županija prihvatila je suorganizaciju manifestacije koja je jedna od ključnih u zajedničkoj kandidaturi Varaždina i sjevera Hrvatske za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, s obzirom da je Trash Film Festival u proteklih 8 godina prerastao u ozbiljnu kulturno-zabavnu manifestaciju koja privlači posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

- Za Varaždinsku županiju 9. Trash Film Festival specifičan je jer se širi izvan Grada Varaždina na svih šest gradova Varaždinske županije što nam je posebno drago jer se time festival diže na višu razinu, dostupniji je i stvara temelje za proširenje na regionalni festival, kazao je prilikom predstavljanja programa festivala zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. - Po prvi put nakon osam godina Varaždinska županija uključila se u organizaciju Trash Film Festivala jer je prepoznat kao potencijal i nesvakidašnja zabava, ali i festival koji se izvrsno uklapa u našu turističku ponudu kulturnog turizma, naglasio je zamjenik Kišić.

Program ovogodišnjeg Trash Film Festivala predstavio je u društvu gradonačelnika Grada Varaždina Gorana Habuša filmski selektor festivala Slobodan Runjak, ističući kako će se u Kinu Galerija od 10. do 13. rujna moći vidjeti stotinjak filmova koje su snimili amaterski filmaši iz cijelog svijeta, a u glazbenom dijelu nastupiti će velike glazbene zvijezde Let3, Električni orgazam, Ella, Bezbeli Apstraklije, D'Elvis te tradicionalno, kućni bend festivala The Fakin Lajsne. Održati će se i predavanje „Trash u glazbi“ Anđela Jurkasa, popularni Zombie Walk te izložba „Suvremene likovne interpretacije Prvog svjetskog rata, u Gradskom muzeju Varaždin.

Svečano otvorenje festivala biti će u srijedu, 10. rujna, na Trgu Kralja Tomislava, a scenarist, redatelj i glavni glumac ceremonije otvaranja festivala je poznati varaždinski umjetnik i performer te ravnatelj Galerijskog centra Varaždin Ivan Mesek. Zadnjeg dana festivala, u subotu 13. rujna održati će se podjela festivalskih nagrada „Zlatne motorke“ pobjednicima koje će odabrati stručni žiri u kojemu su ove godine filmski snimatelj Mirko Pivčević, glumac Frane Perišin te glazbenik Saša Antić.

Aktivnu ulogu u organizaciji festivala imali su i Turistička zajednica Varaždinske županije koja je pomogla u promociji festivala te gradovi Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ludbreg, Ivanec i Lepoglava u kojima će nakon festivala biti prikazani filmovi pobjednici Trash Film Festivala, koncerti i radionice filmskih maski te Zombie Walk.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Po prvi put nakon osam godina Varaždinska županija uključila se u organizaciju Trash Film Festivala jer je prepoznat kao potencijal i nesvakidašnja zabava, ali i festival koji se izvrsno uklapa u našu turističku ponudu kulturnog turizma.

Alen Kišić, zamjenik župana