Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavljen program manifestacije Dan ružičaste vrpce

OBJAVLJENO 06.10.2014.

Ove će godine Varaždinska županija i Grad Varaždin biti domaćini snimanja milenijske fotografije ružičaste vrpce, a u sklopu obilježavanja Dana ružičaste vrpce – akcije kojom se nastoji podići svijest o raku dojke te senzibilizirati javnost o važnosti preventivnog pregleda dojki, a u kojoj sudjeluje čitava Hrvatska.

­- Ovo je prilika da iz našeg Varaždina pošaljemo poruku svim ženama Hrvatske o vrlo važnom preventivnom pregledu dojke, jer jedino na vrijeme otkriveni karcinom može biti izlječivi karcinom – istaknula je predsjednica Mammae kluba Varaždin Marija Hrašćanec, koja je u društvu predsjednice Saveza udruga raka dojke Marije Strnad, voditeljice Centra za psihološku pomoć Udruge „Sve za nju“ Ljiljane Vukote, predsjednika županijske Lige protiv raka dr. Zdravka Zgrebeca, dopredsjednika i glasnogovornika Udruge Prostata Vlade Dumbovića i Aleksandra Grabarića predstavila ovogodišnji program obilježavanja Dana ružičaste vrpce u Varaždinu i pozvala građane na snimanje milenijske fotografije.

Uz njih, predstavljanju manifestacije nazočili su i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Vjeran Radelić i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je pritom istaknuo kako je drugi najčešći uzrok mortaliteta u Varaždinskoj županiji upravo karcinom.
– Varaždinska županija se uključila u obilježavanje Dana ružičaste vrpce jer smatramo kako je važno ulaganje u preventivu i svjesnost muškaraca i žena koliko pravovremeni pregled može pomoći, a nekad može i spasiti život. Želimo smanjiti brojke, jer smo po njima nažalost iznad državnog prosjeka budući da je na 100 tisuća stanovnika u RH njih 478 oboljelih od karcinoma, a u Varaždinskoj županiji ih je 482 i to su poražavajući podaci, naglasio je zamjenik župana Alen Kišić.

Tradicionalna manifestacija Dan ružičaste vrpce čiji su pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Varaždin, održati će se u subotu, 11. listopada, prigodnim programom na Trgu kralja Tomislava, u sklopu kojeg će nastupiti ženska klapa Lucerne te Purgarska garda. Ove godine po prvi puta u ovu se akciju uključuje i varaždinska Udruga Prostata, kako bi se i muškoj populaciji ukazalo da treba kontrolirati svoje zdravlje. Kao dio manifestacije, članovi Udruge Prostata prodavati će pečene kestene i kolače, a okupljene građane će zabavljati klapa Maslina, varaždinski rock-band Timeless i taburaški sastav Carevi.

U nastavku programa, u Županijskoj palači biti će predstavljena mobilna aplikacija „Brest Test“ s kalendarom mjesečnice, koja ukazuje na koji način vršiti samopregled dojke, a nakon prezentacije aplikacije, poznati fotograf Šime Strikoman će uslikati milenijsku fotografiju na lokaciji Stari grad Varaždin, u kojoj će sudjelovati članice udruga iz Zagreba, Siska, Gospića, Koprivnice, Virovitice, Osijeka, Karlovca, Pule, Splita i Čakovca, liječnici Hrvatskog senološkog društva, predsjednica Hrvatskog foruma Europa Donna, kao i članice Saveza udruga raka dojke.

Varaždinska županija za ovu je akciju izdvojila iz županijskog proračuna 5 tisuća kuna, dok se kao ulaganje u prevenciju po programima za Udrugu žena operiranih na dojku Mammae Klub Varaždin izdvaja 18 tisuća kuna godišnje, a za županijsku Ligu protiv raka 45 tisuća kuna.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Ovo je prilika da iz našeg Varaždina pošaljemo poruku svim ženama Hrvatske o vrlo važnom preventivnom pregledu dojke, jer jedino na vrijeme otkriveni karcinom može biti izlječivi karcinom.

Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin