Službeni internet portal Varaždinska županija

Proglašena elementarna nepogoda od poplava i klizišta

OBJAVLJENO 26.09.2014.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je danas, u Županijskoj palači, u prisustvu zamjenika župana Alana Košića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutina Vinceka i predsjednika Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zlatka Pukšića, proglasio elementarnu nepogodu od poplava i klizišta.

Ova elementarna nepogoda uzrokovana je obilnim kišama i podzemnim vodama tijekom kolovoza i rujna ove godine te izlijevanjem rijeka Bednje i Plitvice. Poplavljene su poljoprivredne površine na usjevima i nasadima, gospodarski i stambeni objekti te cestovna infrastruktura. Četrnaest jedinica lokalne samouprave prijavile su štetu od poplava, a štete od klizišta prijavilo je dvanaest jedinica lokalne samouprave.

Župan Štromar objasnio je kolika je šteta od ovih elementarnih nepogoda te istaknuo:

- Županijsko je povjerenstvo izvršilo izvid šteta 22. i 23. rujna 2014. godine koje su dostavila Gradska i Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda te prve procjene govore da su štete na usjevima oko 40 milijuna kuna, a na stambenim objektima i infrastrukturi oko 15 milijuna kuna. Također, evidentirano je 197 klizišta, a procjena za njihovu sanaciju kreće se oko 60 milijuna kuna – rekao je župan Štromar te zamolio Gradska i Općinska povjerenstva da točno upišu sve procjene šteta u Registar šteta.

Inače, od usjeva najveće površine zauzima kukuruz koji će imati štete veće od 30%. Veće štete biti će kod povrća i krumpira, koji su duže bili pod vodom, te je već sada uočeno truljene gomolja krumpira i glavica povrća. Štete od klizišta uništile su ceste, ugrozile stambene objekte koji su se urušili ili postoji velika opasnost da se uruše. Također, uništeni su vinogradi i voćnjaci.

Konačna procjena mora biti upisana najkasnije u roku od 50 dana od proglašenja elementarne nepogode u Registar šteta, te ista dostavljena Županijskom povjerenstvu koje će tada sumirane štete upisati u registar šteta, te dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode, sa Zamolbom dobivanja sredstava za djelomičnu sanaciju nastalih šteta.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Prve procjene govore da su štete na usjevima oko 40 milijuna kuna, a na stambenim objektima i infrastrukturi oko 15 milijuna kuna.

Predrag Štromar, župan