Službeni internet portal Varaždinska županija

Radionica o radnim procesima: tradicionalne modele poslovanja pregazili su vrijeme i tehnologija

OBJAVLJENO 21.11.2018.

„Organiziranje radnih procesa“ naziv je radionice koja je u sklopu projekta „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ održana u Varaždinu 20. studenoga.

Gospodarsko-socijalna vijeća triju županija predstavljali su zamjenici župana Robert Vugrin, Bojana Hribljan i Josip Grivec te njihovi suradnici kao predstavnici javne vlasti, dok su socijalni partneri predstavljeni putem predstavnika sindikata i poslodavaca zastupljenih u navedenim tijelima.

Sudionicima radionice važnosti organiziranja radnih procesa predstavile su dr. sc. Marina Klačmer Čalopa i dr. sc. Nina Begičević Ređep s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.  

Kako gospodarski subjekti funkcioniraju u stalno promjenjivom poslovnom okruženju te zašto su tradicionalne modele poslovanja pregazili vrijeme, tehnologija i globalizacija, samo je dio informacija koje su dobili sudionici radionice. 

Poslovanje gospodarskih subjekata danas se odvija u uvjetima izuzetno velike i jake konkurencije, posebno u pogledu zahtjeva za smanjenje troškova poslovanja i postizanja odgovarajuće kvalitete robe i usluga. Također, naši gospodarski subjekti izloženi su i izazovima učestalih promjena zakonskih okvira svog poslovanja, odnosno nedostatka stručne radne snage. 

Naglašeno je da uvjeti za prosperitet postoje samo kod novih modela poslovanja koji prate razvoj tehnologija, kao i iznimno brzu promjenu tržišnih uvjeta. Naime u takvim, promjenjivim uvjetima poslovanja, poduzeća se (kako bi postala i ostala konkurentna), sve više usmjeravaju na svoj poslovni model, svoje poslovne procese i znanje svojih zaposlenika s ciljem njihova poboljšanja, kako bi osigurali globalnu konkurentnost, ali i otpornost na rizike koje donosi takvo tržište. Također se raspravljalo kojim vještinama pojedinac mora ovladati kako bi bio u budućnosti, odnosno do svog odlaska u mirovinu, konkurentan. Danas je već nezamislivo da nam koja informacija ne bude dostupna u trenu, te je osviješteno da će se promjene u budućnosti događati i većom brzinom. 

Gospodarski subjekti postaju sve više digitalni, a time i prilagodljiviji tržištu, a upravljanje ljudskim potencijalima pretpostavit će agilan način poslovanja - osnivanje multidisciplinarnih timova koji se brzo formiraju i podjednako brzo raspuštaju. Naglasak na radionici stavljen je na ljudske resurse kao intelektualni potencijal sposoban stvoriti dodanu vrijednost za neku organizaciju.

Projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u iznosu od 962.987,25 kuna, odnosno u stopostotnom intenzitetu potpore.

Trajanje projekta je 18 mjeseci te isti završava u rujnu 2019. godine. Partneri na projektu su Varaždinska županija, Međimurska županija i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, dok je Bjelovarsko-bilogorska županija vodeći partner na projektu.

NAJČITANIJE NOVOSTI