Službeni internet portal Varaždinska županija

Situacija na vodotocima Plitvice i Bednje traži bolja rješenja

OBJAVLJENO 15.09.2014.

Zbog kontinuiranih problema na vodotocima rijeka Plitvica i Bednja u posljednje vrijeme, Varaždinska je županija inicirala hitni sastanak gradonačelnika gradova i načelnika općina kroz koje protječu te dvije rijeke.

Naime, zamijećeno je sve više problema, plavljenja poljoprivrednih površina, gospodarskih, pa čak i stambenih objekata i zato se željelo porazgovarati o tom problemu i pristupiti traženjima boljih rješenja zajedno s predstavnicima varaždinske ispostave Hrvatskih voda.
 
- Nismo zadovoljni stanjem na terenu u posljednje vrijeme jer praktički uslijed svake obilnije kiše imamo na raznim dijelovima županije probleme i poplavljene površine. Zato smo sazvali ovaj sastanak kako bismo čuli kakvo je aktualno stanje na slivu ovih dviju rijeka, te koje aktivnosti Hrvatske vode upravo provode i koje planiraju u predstojeće vrijeme, kako bismo problem s poplavama smanjili na znatno manju mjeru, ali i dali mogućnost vodećim ljudima općina i gradova da upozore na konkretne probleme u njihovim sredinama – rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, inače i načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje koji je sazvao hitni sastanak. Kišić je istaknuo kako je trenutačno situacija najteža u općinama uz Plitvicu - Vidovec, Trnovec Bartolovečki, Martijanec i Sveti Đurđ, no situacija ipak nije alarmantna za razliku od one prije desetak dana kada su se u nekim mjestima zatvarale prometnice, evakuirala stoka i zabilježene velike štete na poljoprivrednim površinama.
 
Direktor ispostave Hrvatskih voda Varaždin Leonard Sekovanić rekao je kako su Hrvatske vode dužne provoditi mjere uz vodotoke prve i druge kategorije, dok su za vodotoke treće i četvrtke kategorije zadužene jedinice lokalne samouprave, tako da ovakvi sastanci mogu samo pomoći u dogovoru oko aktivnosti i podjelama zona odgovornosti. Naglasio je kako će se u cijelosti problemi  rješavati dugoročno.
 
Tako će se na Plitvici problem riješiti građenjem odteretnog kanala i retencijama, dok će se vodotok Bednje trajno rješavati nakon izrade studije koja je u tijeku prijavljivanja na fondove Europske unije. Do trenutka tih trajnih rješenja Hrvatske će vode rješavati probleme parcijalno na dionicama koje su se pokazale kritičnima, pa su tako u tijeku radovi na rijeci Bednji kod Kuljevčice, kao i na Plitvici na kritičnom području u općini Martijanec te Trnovec i Vidovec. Ovih dana Hrvatske vode s partnerima rade užurbano, reagiraju na dojave s terena i zato je dobro da postoji kvalitetni kontakt s lokalnom samoupravom, a iskustvo je pokazalo da tamo gdje se uredi vodotok u pravilu ne dolazi do novih plavljenja.
 
Okupljeni načelnici postavili su velik broj konkretnih pitanja i mogućih rješenja za probleme na njihovom području, a postavilo se i pitanje zašto općine i gradovi prikupljanju naknadu za slivne vode od građana te je potom samo prosljeđuju Hrvatskim vodama. Stoga je od strane načelnika predloženo da tu naknadu ubiru Hrvatske vode direktno od građana kao što je to slučaj u nekim drugim sredinama.

 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI

Nismo zadovoljni stanjem na terenu u posljednje vrijeme jer praktički uslijed svake obilnije kiše imamo na raznim dijelovima županije probleme i poplavljene površine.

Alen Kišić, zamjenik župana