Službeni internet portal Varaždinska županija

Slovenski ministar Gorazd Žmavc posjetio Varaždinsku županiju

OBJAVLJENO 09.07.2014.

Kako bi se upoznao s projektima koji se provode s ciljem promocije učenja slovenskog jezika i kulture te da bi se uspostavili temelji za daljnju gospodarsku, turističku te kulturnu suradnju između Varaždinske županije i Republike Slovenije, slovenski ministar za prekogranične i iseljene Slovence Gorazd Žmavc posjetio je Grad Varaždin i Varaždinsku županiju.

U Županijskoj palači ga je primio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji mu je zaželio srdačnu dobrodošlicu te ga upoznao s bogatom poviješću Županije, ali i projektima te programima koje aktualna županijska vlast provodi kako bi osigurala što kvalitetniji život svojim građanima.

- Drago mi je da ministar posjećuje našu Županiju koja oduvijek njeguje dobre odnose s nacionalnim manjinama na svom području pa tako i sa slovenskom. Iako u našoj Županiji prema posljednjem popisu stanovništva živi svega 476 slovenaca, moram naglasiti kako je upravo ta manjina najaktivnija u svome radu i djelovanju – rekao je zamjenik župana te istaknuo kako je varaždinska Druga Gimnazija prva škola u Republici Hrvatskoj koja je uvela u školski kurikulum slovenski jezik i kulturu, a aktivno surađuje i sa  ljubljanskom gimnazijom Antona Aškerca.

-Želim naglasiti kako trenutno nastavu slovenskog jezika u 12 škola Varaždinske županije pohađa 179-ero učenika- dodao je Kišić.

Vidno zadovoljan ovom posjetom slovenski ministar za prekogranične i iseljene Slovence Gorazd Žmavc rekao je kako je Varaždinska županija odličan primjer integracije manjina u društvo.

- Ova Županija je jedna od najrazvijenijih županija, ovdje je postignuta visoka razina obrazovanja i kulture. Slovenska nacionalna manjina u ovoj Županiji ima mnogo prostora za rad i razvoj svojih aktivnosti i to me istinski veseli. Zasluga je to naših slovenaca koji ovdje žive i rade, ali i proaktivne politike ovdašnjih vlasti - rekao je ministar Žmavc.

Prijemu je nazočila i predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić te predstavnici Slovenskog kulturnog društva Nagelj Varaždin.

 

 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI

Slovenska nacionalna manjina u ovoj Županiji ima mnogo prostora za rad i razvoj svojih aktivnosti i to me istinski veseli.

Gorazd Žmavc, ministar