Službeni internet portal Varaždinska županija

U Dvoru Trakošćan predstavljen program 44. Varaždinskih baroknih večeri

OBJAVLJENO 03.07.2014.

Od 19. do 30. rujna Varaždin će ponovno živjeti uz svoj barokni festival. U dvorcu Trakošćan predstavljen je program 44. Varaždinskih baroknih večeri, čija je zemlja partner ove godine Republika Italija.

Domaći i strani ugledni interpreti barokne glazbe na 44. Varaždinskim baroknim večerima održat će ukupno 16 koncerta u večernjim satima u Varaždinu, te na koncertima uz baroknu kavu na Trakošćanu i u varaždinskom Starom gradu. Uz to, točno u podne 26. rujna u sklopu simpozija posvećenog životu i djelu akademika Jurice Muraia, jednog od osnivača VBV-a koncert će na fortepianu održati Hrvoje Jugović, a ni ove godine neće izostati koncert nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar koji će biti posvećen 15. obljetnici smrti akademika Muraia i 40. obljetnici ženskog zbora Glazbene škole. Taj je koncert na rasporedu posljednjeg dana festivala, 30. rujna, nakon podjele festivalskih nagrada.

- Varaždinske barokne večeri daju identitet grada baroka, glazbe i umjetnosti i to je nešto što moramo čuvati, a partnerstva sa stranim zemljama dokaz su kako smo itekako prepoznati na inozemnom planu, kazao je prilikom predstavljanja programa Varaždinskih baroknih večeri zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Zamjenik župana istaknuo je zadovoljstvo što je ove godine partner 44. Varaždinskih baroknih večeri Republika Italija s kojom Varaždinska županija ima jako dobru suradnju u području gospodarstva, a sada i kulture.

Upravo zahvaljujući partnerstvu Republike Italije na 44. Varaždinske barokne večeri u Varaždin će stići vrsni interpreti barokne glazbe od ansambla Accademia Bizantina već na otvorenju festivala, Venecijanskog baroknog ansambla dan kasnije, ansambla Accademia degli Astrusi iz Bolonje pa do ansambla Le musiche nove i njihove gošće Francesce Lombardi Mazzulli, talijanske sopranistice koja je već oduševila prethodnih godina inozemnu festivalsku publiku svojim nastupima u sklopu Varaždinskih baroknih večeri u Osiachseeu i Beču. Partnerstvo s varaždinskim festivalom pohvalila je veleposlanica Italije u Hrvatskoj NJ.E. Emanuela D'Alessandro. - Svakako da je danas značajan dan i time što je Italija počela predsjedavati Europskom komisijom, a danas je i godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Velik je to značaj u razvoju političkih, gospodarskih i odnosa, ali i kulturnih odnosa. Hrvatska i Italija dobro surađuju, a kultura sve to idealno zaokružuje, naglasila je veleposlanica D'Alessandro.

Osim koncerata, po prvi puta održati će se barokni sajam u suradnji s varaždinskom Gradskom tržnicom i Cehom kuhara, kao i Gastro dan Italije, pa i Turski dan, a ove će godine biti održana tradicionalna izložba cvijeća ovoga puta posvećena Veneciji. Da je varaždinski festival postao i turistički prepoznatljiv svjedoči i informacija da su dubrovačke turističke agencije prvi puta radile promociju za Varaždinu, a zahvaljujući povezivanju juga i sjevera države ulaznice za dva festivalska vikenda već su zakupljene, a i kompanija za kulturna turistička putovanja varaždinski je festival stavila na svoju listu.

Okupljenima na Trakošćanu obratili su se obratili su se uz spomenute i ravnatelj VBV-a Davor Bobić, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, te izvršni organizator Festivala Raymond Rojnik. Ove će se godine na programu Festivala naći i više djela iz talijanske barokne glazbene riznice, no neće se zapostaviti ni hrvatska barokna baština kojoj će između ostalog biti posvećen i koncert ansambla „Lado“ pod nazivom „Gospin plač kroz stoljeća“ ,pretposljednjeg dana Festivala. Neposredno prije predstavljanja programa održana je na Trakošćanu sjednica Festivalskog vijeća, čiji su članovi podržali i ovogodišnje izdanje festivala, kao i njegovu financijsku konstrukciju.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Varaždinske barokne večeri daju identitet grada baroka, glazbe i umjetnosti i to je nešto što moramo čuvati.

zamjenik župana Alen Kišić