Službeni internet portal Varaždinska županija

U Varaždinu obilježeno 150 godina hrvatskog vatrogastva

OBJAVLJENO 15.06.2014.

Dobrovoljno vatrogasno društvo ''Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu'' svečano je obilježilo 150-tu obljetnicu od osnivanja, čime je ujedno obilježena i 150 obljetnica hrvatskog vatrogastva budući da je DVD Varaždin najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u Varaždinu, osnovano davne 1864. godine.

Svečanosti je uz gradonačelnika Grada Varaždina Gorana Habuša i župana Varaždinske županije Predraga Štromara prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović, ujedno i glavni pokrovitelj ove svečanosti. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su predsjednik Ante Sanader i načelnik Željko Popović dok su Državnu upravu za zaštitu i spašavanje predstavljali ravnatelj Jadran Perinić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Na početku svečanosti gradonačelnik Goran Habuš uručio je predsjedniku DVD-a Varaždin Mirku Svetecu ključeve novog kombi vozila kojeg je blagoslovio župnik župe Sv.Nikola vlč. Stjepan Najman.

Predsjednik Republike dr.sc. Ivo Josipović i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader otvorili su Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, a nakon toga slavlje je nastavljeno svečanom sjednicom Skupštine DVD-a u  koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u varaždinu na kojoj su dodijeljena najviša državna i vatrogasna priznanja.

Predsjednik Republike je  u svom govoru naglasio važnost vatrogastva diljem Lijepe naše.

-150 godina od početka Dobrovoljnog vatrogasnog društva je važan znak jer znamo koliko su života i dobara spasili vatrogasci širom Lijepe naše. Spriječili su brojne katastrofe i umanjili njihove posljedice. Izuzetno smo ponosni na vatrogasce, kojih ima mnogo i u manjim mjestima. Pogotovo je to slučaj na sjeveru naše domovine i to je svojevrsni kulturološki fenomen jer vatrogastvo na specifičan način okuplja različite ljude – istaknuo je predsjednik Josipović zahvalivši se gradonačelniku i županu na potpori vatrogastvu na sjeveru Hrvatske.

Inače, obilježavanje 150. obljetnice varaždinskih vatrogasaca nastavlja se i kada će se na SKUNC-u „Sloboda“ održati  natjecanje na 35. memorijalu „Mirko Kolarić“, zatim predstavljanje monografije pod nazivom ''Mirko Kolarić - učitelj hrvatskih vatrogasaca'' i sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u hotelu „Turist“.

 

 

 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI

- 150 godina od početka Dobrovoljnog vatrogasnog društva je važan znak jer znamo koliko su života i dobara spasili vatrogasci širom Lijepe naše.

predsjednik Ivo Josipović