Službeni internet portal Varaždinska županija

Zamjenik župana na znanstvenom skupu na temu Prvog svjetskog rata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

OBJAVLJENO 03.07.2014.

U organizaciji Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti danas i sutra se u Palači Herzer u Varaždinu održava znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem - „Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu 1914.-1918. godine“.

Ovaj dvodnevni znanstveni skup organiziran je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, a sa željom da se po prvi put sustavno progovori o tome što se u to sudbonosno vrijeme događalo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i kakve su bile posljedice za život u ovoj regiji.

Na skupu sudjeluje 35 znanstvenika iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske koji izlažu 30 tema. Iznimno je pred skup pripremljen i Zbornik radova sa 680 stranica za koji su sredstva izdvojili Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Varaždinska biskupija, Međimurska te Varaždinska županija.

– Zahvaljujući radu Zavoda za znanstveni rad Varaždin imamo dodatnu dimenziju u kulturnom i nacionalnom identitetu Varaždinske županije i Grada Varaždina. Upravo iz toga razloga odlučili smo se sudjelovati u organizaciji ovog znanstvenog skupa, istaknuo je prilikom otvorenja skupa zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Zamjenik Kišić kazao je kako se ovim skupom obilježava obljetnica jednog rata koji je promijenio sliku Europe ali i našeg kraja. - To je rat u kojem je varaždinska regija bila relativno daleko od samih bojišnica ali dovoljno blizu da bude u samom srcu monarhije, u srcu vrtloga promjena u svakom mogućem segmentu, a vrijednost ovog skupa je u tome što sagledava situaciju za vrijeme rata na užem području, području Varaždina i varaždinske regije, ali i zbog 424-ero mladih ljudi, žrtava Prvog svjetskog rata čija tijela počivaju na varaždinskom groblju, zaključio je zamjenik župana Alen Kišić.

Nakon otvorenja skupa i pozdravnih govora, održana su izlaganja na temu Prvog svjetskog rata, poput posljedica rata, razvoja i djelovanja bolnice Crvenog križa u Varaždinskim Toplicama, ranjenika i zarobljenika, kao i o kulturnom i umjetničkom životu grada Varaždina u tom vremenu, kao i drugih tema po programu skupa. Otvorenju dvodnevnog znanstvenog skupa „Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu 1914.-1918. godine“ nazočili su uz zamjenika župana Varaždinske županije i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet te drugi uvaženi gosti i građani.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI