Službeni internet portal Varaždinska županija

Digitalna poljoprivreda u Varaždinskoj županiji

OBJAVLJENO 27.12.2018.

Tko je proizveo varaždinsko zelje, med, varaždinsko bučino ulje, krumpir ili neko drugo voće i povrće, je li pritom koristio pesticide te što još proizvodi na svojem gospodarstvu, dio su podataka koje potrošači brzo i jednostavno mogu doznati dok u trgovini biraju što će kupiti.

Podaci su dostupni putem pametnih telefona za sve proizvode koji su označeni QR kodom ili, jednostavno rečeno, slikom u obliku sivog kvadratića koji sadrži različite informacije. 

U Varaždinskoj županiji se čak 40-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uključilo na digitalnu platformu WeeMee, i to uz financijsku potporu iz županijskog proračuna.  

- Digitalna platforma WeeMee omogućuje potrošačima da u samo nekoliko klikova putem pametnog telefona dobiju cjelovite i transparentne podatke o proizvodima koje kupuju. To doprinosi povećanju prodaje, kao i jačanju odanosti potrošača. Varaždinska županija se ovime aktivno uključila u digitalizaciju poljoprivrede, koja je iznimno važna jer može pomoći povećanju prepoznatljivosti i povećanju prodaje naših izvornih poljoprivrednih proizvoda – navodi dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Upravo su to bile jedne od tema prve konferencije „Digitalna poljoprivreda“ koju su pod motom „Inspiriramo poljoprivredu“ sredinom prosinca u Zagrebu organizirali Ministarstvo poljoprivrede RH, Agronomski fakultet u Zagrebu te agencija Apriori World.

Dr. sc. Vincek prisustvovao je konferenciji, koja je okupila poljoprivrednike, digitalne stručnjake, članove Odbora za praćenje programa ruralnog razvoja, korisnike Mjere 4 ruralnog razvoja i brojne druge sudionike. Na konferenciji su o svojim iskustvima govorili predstavnici austrijskih, izraelskih i nizozemskih tvrtki, a predstavljeni su i primjeri iz prakse. Poljoprivrednici u svijetu koriste niz tehnoloških rješenja, među kojima su, primjerice, dronovi koji snimaju usjeve čime proizvođači mogu brzo dobiti informacije o širenju neke bolesti ili stanju biljaka. 

- Digitalna rješenja mogu olakšati i poboljšati proizvodnju, a time i prihode naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Varaždinska županija će u 2019. godini direktno i indirektno izdvojiti 4,2 milijuna kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje putem različitih mjera, pri čemu podupiremo i uvođenje digitalnih rješenja – rekao je pročelnik Vincek.

Digitalna platforma WeeMee jedno je od korisnih rješenja za proizvođače, kao i za potrošače. 

Želite li u trgovini doznati čije bučino ulje, med, voće ili povrće kupujete, a još nemate aplikaciju za čitanje QR kodova, potrebnu aplikaciju možete preuzeti na sljedećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.zxing.client.android&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5nb29nbGUuenhpbmcuY2xpZW50LmFuZHJvaWQiXQ.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI