Službeni internet portal Varaždinska županija

Zamjenik župana Tomislav Paljak na panelu o ulozi županija u razvoju poljoprivrede

OBJAVLJENO 27.12.2018.

Varaždinska županija ima 14 poljoprivrednih mjera koje su iskorištene u 100-postotnom iznosu, pri čemu je najvažnije da smo potaknuli poljoprivrednike na osiguranje, istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak na panelu pod nazivom „Uloga županija u razvoju poljoprivrede“. 

Panel je održan u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i Hrvatske zajednice županija, a uz zamjenika Paljaka, sudjelovali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije Sanja Mihovilić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, kao i pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić.

- Naša nova i iznimno važna mjera je održiva poljoprivredna proizvodnja, putem koje potičemo poljoprivrednike da osiguraju nasade, usjeve i stoku jer je zadnjih desetak godine bilo 1,1 milijardi kuna štete zbog elementarnih nepogoda. Svake četiri godine doživimo havariju. Proizvođači su se požalili da je komplicirano povući novac iz polica, pa smo ih educirali. U odnosu na prošlu godinu kad je bilo svega pet, sada je 357 korisnika EU polica, kojima je osigurana proizvodnja u slučaju šteta do ukupno 100 milijuna kuna - rekao je zamjenik Paljak.

Naveo je da, uz varaždinsko zelje i zagorskog purana, Županija također želi brendirati varaždinski klipič i varaždinsko bučino ulje, „koje je prema nutritivnim svojstvima puno bolje od maslinovog ulja“. Na međunarodnim izložbama Varaždinsko bučino ulje već dobiva nagrade, a za svoje ulje premium kvalitete osmislili su autorsku bocu. 

Varaždinsku županiju, kao i druge, muči nepovoljni indeks razvijenosti. - Dvije trećine naše županije je ruralno, s puno malih i relativno siromašnih gospodarstava, pa zato mi, mimo resornog ministarstva, direktno pomažemo poljoprivrednike sa šest milijuna kuna godišnje kroz de minimis potpore. Sada radimo studiju i plan navodnjavanja, a provodimo i opsežne prezentacije da vidimo kako i tko će provesti taj projekt - naveo je Paljak.

Nekoliko sudionika osvrnulo se na nedovoljno udruživanje poljoprivrednika, koji obično nisu voljni s nekime dijeliti mehanizaciju.

Kao pozitivan primjer, Paljak ističe Poljoprivrednu zadrugu „Varaždinsko povrće“ u Općini Vidovec. - Uloženi su milijuni, država im daje zemljište da mogu aplicirati na EU fondove, odlično su organizirani i opskrbljuju velike lance kao što je Lidl - naveo je.

NAJČITANIJE NOVOSTI