Upoznajte Novi Marof!

Upoznajte Novi Marof!

U južnom dijelu Varaždinske županije, na raskrižju putova između Varaždina i Zagreba, prostire se novomarofski kraj, koji svojim živopisnim krajolikom te bogatom povijesnom i kulturnom baštinom pruža jedinstven turistički doživljaj svakom slučajnom prolazniku i posjetitelju namjerniku. Jugozapadno od Varaždina na granici sjevernih obronaka Ivanščice i doline rijeke Bednje, nalazi se spomenički kompleks Bela s dvorcima Bela I i Bela II, perivojem i ostacima stare utvrde.

Na pola puta između Podruta i Novog Marofa je Topličica, športsko –rekreativni centar s bazenima s termalnom vodom i uređenim teniskim terenima. Iznad Topličice, na istočnom Grebenu Ivanščice, na brijegu Lubenjak , nalaze se ostaci jedne od najstarijih tvrđava u ovom dijelu Hrvatske – Grebengrad. Podno brijega nedaleko od izvora rijeke Lonje je planinarski dom, otvoren za planinare i sve one koji žele doživjeti ljepote gotovo netaknutog dijela prirode. Ovdje bi u bližoj budućnosti u funkciji trebale biti tri etno kuće koje bi po dovršetku trebale izgledati onako kako su izgledale seoske kuće početkom prošlog stoljeća (prezentacija narodnog života i običaja ovog kraja od prije stotinjak godina).

Nekoliko kilometara od Topličice u pravcu Novog Marofa je mjesto Mađarevo s župnom crkvom Sv. Jurja i Sv. Vida; u Remetincu, na domak Novog Marofa je crkva Blažene Djevice Marije – Kraljice Sv. Krunice, spomenik nulte kategorije; u Oštricama, selu s druge strane rijeke Bednje, nalazi se crkva Sv. Fabijana i Sv. Sebastijana, dok Novi Marof ima crkvu Sv. Antuna Padovanskog. Uza zaštitnike ovih sakralnih objekata vežu se tradicionalne vjerske manifestacije: „Dani Sv. Vida i Sv. Jurja“ u Mađarevu, „Čiselsko proščeje“ u Remetincu, „Petrovo“ u Oštricama, te „Antunovo v Marofu“ u Novom Marofu, koji pored vjerskih pružaju i niz drugih kulturnih i zabavnih sadržaja poput izložbi likovnih umjetnika, smotri folklora, aktiviranja vinskih cesta i dr.

Novomarofski kraj zavičaj je poznatih osoba hrvatske i svjetske prošlosti, sadašnjosti, a zasigurno će dati neke značajne osobe i u budućnosti. Među pitomim bregima ovog slikovitog kraja rodili su se poznati i priznati majstori kista i platna poput Mirka Račkog, Ivana Rabuzina ili Franje Klopotana, a mnoge poznate osobe, barem dio svog života, vezale su uz Novi Marof. Dovoljno je samo spomenuti imena poput umjetnika Otona Ivekovića, zatim književnika i političara Mirka Bogovića i Antuna Nemčića, a svakako treba spomenuti i groficu Lujzu Erdödy, veliku dobrotvorku i začetnicu marofskoga zdravstva.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće