Znamenitosti

Varaždinska županija nalazi se u sjevernom dijelu Hrvatske. Smještena je u okružju rijeke Drave, proplanaka i šuma Ravne gore, Kalnika i Ivanščice, na rubnom pojasu panonskog područja. Karakteriziraju je tri reljefna područja: sjeverno ravničarsko, te južno i zapadno brežuljkasto s gorskim masivima.  

U Varaždinskoj županiji nalazi se 26 područja zaštićenih temeljem Zakona o zaštiti prirode u različitim kategorijama zaštite ukupne površine 11.795 hektara, kao i 19 područja ekološke mreže NATURA 2000.  Ta zaštićena područja prirode zauzimaju 17 posto ukupne površine županije.

To je srednjoeuropski prostor baroknog sjaja, glazbe, umjetnosti i očuvane prirode, neprocjenjivog kulturnog naslijeđa.

U okružju rijeke Drave, proplanaka i šuma Ravne gore, Kalnika i najviše zagorske planine Ivančice, smješteno je bogato povijesno i kulturno naslijeđe hrvatskog naroda.

Ovdje je registrirano više od 320 zaštićenih kulturnih dobara, koji pričaju priču od razdoblja neolitika do prekrasnog baroka.

Varaždinska županija upravo zbog svojih brojnih sadržaja spada u red izletnički najatraktivnijih dijelova kontinentalne Hrvatske.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće