Vulkan Gaveznica

Vulkan Gaveznica

Jedini sačuvani vulkan, ali i jedino nalazište poludragog kamenja u Hrvatskoj nalaze se u Varaždinskoj županiji, na jedinstvenoj lokaciji „Gaveznica – Kameni vrh“ kod Lepoglave. Područje je zakonski zaštićeno 1998. godine kao šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj.

Nekadašnji brežuljak Kameni vrh kod Lepoglave visok 373 metra danas je ogromna rupa nekadašnjeg kamenoloma Gaveznica, koja izgledom podsjeća na grotlo nekadašnjeg vulkana koji se ovdje nalazio. Fosilni vulkan je najaktivniji bio prije 22 milijuna kuna godina, a njegov čunj su stoljećima ispirala razna mora koja su nastajala i nestajala u geološkoj povijesti ovog dijela planeta.

To područje je nalazište poludragog kamenja – Lepoglavskog ahata. Ahati su nastali u šupljinama i pukotinama andezita vulkanske stijene nastale na ovom području prije oko 20 milijuna godina. Da bi se ahat stvorio potrebno je čak 1.000 godina taloženja, i to sloja po sloja minerala kvarca iz mineralnih otopina u šupljinama stijene.

Gaveznica – Kameni vrh je ujedno i arheološko nalazište koje je 1936. godine obišao i opisao Stjepan Vuković. Na samom vrhu nekadašnjeg brda pronađeni su ostaci pretpovijesnog naselja kasnobrončanog doba.

Cijelo to područje je znanstvena, obrazovna i turistička znamenitost, koju se itekako isplati posjetiti i upoznati.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće