Ivanec - grad vitezova Ivanovaca

Ivanec - grad vitezova Ivanovaca

Smješten podno najviše planine Hrvatskog zagorja smjestio se mali gradić bogate povijesti, tradicije i kulture. Zbog svojih prirodnih ljepota, izvora pitke vode i raznolikosti kraja, Ivanec je u dalekoj prošlosti već bio nastanjen, o čemu svjedoče brojne iskopine u njegovoj okolici, koje pričaju priče mnogo starije od onih iz 12. stoljeća koje govore o Ivanovcima – viteškom redu Sv. Ivana Jeruzalemskog, koji su ga tada naselili. Upravo u jednoj od njihovih isprava iz 1396. godine, prvi put se spominje naselje Sv. Ivana- današnji Ivanec.

Tijekom povijesti Ivanec se mijenjao, razvijao, te je u 15. st. postao svjetovno vlasništvo, a u 16. st. izgrađen je kaštel, obrambena i stambena utvrda, koja je proteklog stoljeća u ratnim i poratnim razaranjima posve srušena. Danas se ruševine te utvrde nalaze u samom centru Ivanca, okružene parkom, gdje su poneka drveća zasadili i Napoleonovi vojnici.

Visoka Ivanščica i bogata rudna bogatstva uvjetovali su način života tamošnjih stanovnika, koji su još krajem 19. st. silazili u okna „Ivanečkih ugljenokopa“, a Ivanečka rudarska četa, koja je humanim radom spašavala rudare, još i danas svjedoči o njihovom teškom i mukotrpnom radu.

U šetnji Ivancem vratite se u povijest, osluhnite klopotanje mlinova, potražite izvore pitke vode, obiđite crkve i kapelice, brežuljke i kleti, jezera i ribnjake, te uživajte u tajnovitostima izgubljenog viteškoga grada.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće