Varaždin - barokna prijestolnica Hrvatske

Varaždin - barokna prijestolnica Hrvatske

U povijesnoj ogrlici srednjoeuropskih gradova Varaždin se danas svom gostu otkriva kao rijetki urbani biser - grad sklada i prisnosti, grad koji svoj specifični urbani identitet pokazuje ne samo postojanom ljepotom stare barokne arhitekture, nego i toplinom svojih ljupkih trgova, ulica i parkova, a nadasve bogatstvom sačuvanih muzejskih zbirki. Tako je Varaždin i do našeg vremena sačuvao neka od bitnih obilježja hrvatskog "Beča", kao grad baroka, glazbe i cvijeća - ugodno odmorište svojim posjetiteljima.

Brojne današnje kulturno-povijesne znamenitosti grada svjedoče o njegovoj bogatoj povjesnici duljoj od osam stoljeća gdje su raskošno, poglavito kad je krajem XVIII. stoljeća u vrijeme svog najvećeg procvata bio i glavni grad Hrvatske, živjeli mnogi hrvatski plemići i veleposjednici, obrtnici i umjetnici.

Kao svojevrsni grad-muzej, ali i moderno sjedište današnje biskupije i Varaždinske županije i raskrižje putova iz Srednje Europe prema Zagrebu i Jadranskom moru, Varaždin je privlačno turističko odredište. U srcu njegove starinske gradske jezgre svaki će posjetitelj moći osjetiti i duh prohujalih stoljeća i ljepotu življenja našeg doba.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće