Trakošćan - Općina Bednja

Trakošćan - Općina Bednja

Zaželite li se učuvane prirode i njene nedirnute ljepote, posjetite Bednjanski kraj, smješten na sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog zagorja, u podnožju gore Ivanščice, Strahinščice, Maceljske i Ravne gore.

Vinogradi, šume, livade, voćnjaci i zeleni brežuljci ističu slikovitost kraja specifičnog govora, tradicije kulture i gostoljubivih domaćina. Dođete li u Bednju svakako posjetite i biser Hrvatskog zagorja- dvorac Trakošćan.

Početkom 19. stoljeća Juraj Drašković obnavlja ga u rezidencijalni dvorac, koji u današnjem obliku predstavlja sačuvani ansambl romantičke parkovne i rezidencijalne arhitekture, čemu posebnu vrijednost pridaje sačuvana originalna uređenost unutrašnjih prostora, od kojih se kao cjeline ističu: viteška i lovačka dvorana, glazbeni salon, atelijer slikarice Julijane Erdöedy, zbirka oružja s primjercima od 15. do 19 stoljeća, sačuvani namještaj posebno rađen za obnovljeni dvorac, ali i onaj iz ranijih stoljeća.

Danas je Trakošćan zbog sretnog niza čimbenika - očuvanost, atraktivnost ( vjetar je ovdje na Ravnoj gori stalni saveznik ljubitelja padobranskog jedrenja, a svoje ekstremne prohtjeve mogu zadovoljiti i oni koji žele penjati i iskušati čari alpinizma na ravnogorskim stijenama), turistička opremljenost (150 kilometara uređenih i označenih pješačkih staza i gotovo 550 kilometara sustava biciklističkih staza), raznovrsnost ponude (lovište Diana s lovačkom kućom u kojem se mogu loviti divlje svinje, srne, fazani i zečevi, ribolov na jezeru uz dvorac) očuvanost šireg okoliša ( ovdje još uvijek cvate tridesetak orhideja), lokacija u odnosu na glavne prometne tokove (u neposrednoj blizini cestovnog pravca Zagreb-Maribor-Beč, sedamdesetak kilometara udaljen od Zagreba, četrdesetak od Varaždina), jedno od najposjećenijih izletničkih mjesta kontinentalne Hrvatske.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće