U Prvoj Gimnaziji Varaždin otvorena vrijedna i zanimljiva izložba o kulturno-povijesnoj ostavštini Varaždinske Gimnazije

26.9.2023.
U Prvoj Gimnaziji Varaždin otvorena vrijedna i zanimljiva izložba o kulturno-povijesnoj ostavštini Varaždinske Gimnazije

U prostorima Prve Gimnazije Varaždin otvorena je vrlo zanimljiva i vrijedna izložba o kulturno-povijesnoj ostavštini Varaždinske Gimnazije u organizaciji profesora Siniše Horvata, profesorica Jasminke Horvatić Bedenik i Marinele Marčetić, te uz stručno vođenje Spomenke Težak iz Gradskog muzeja Varaždin. Tako su posjetitelji imali prilike vidjeti  izložene  najstarije knjige u njezinu posjedu te knjige i periodične publikacije iz Zaštićene zbirke  na temu Školstvo. Također su izloženi i najvrjedniji i najzanimljiviji primjerci triju najbogatijih zbirki koji i danas plijene pozornost svojom kvalitetom, starošću i muzejskom vrijednošću.

Otvorenju izložbe je uz mnoge profesore te ravnateljicu Prve Gimnazije Varaždin Janje Banić, ravnatelja Gradskog muzeja Varaždina Mirana Bojanića Morandinija nazočio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

- Ovu izložbu možemo sažeti u dvije riječi-evociranje uspomena. Kada pogledamo izložene predmete i knjige vidimo kako su nekada učenici dolazili do znanja, vještina i spoznaja. Vidimo kako se razvijala i škola, grad pa i domovina. Ove godine imamo puno različitih obljetnica, naime jučer smo promocijom prigodne poštanske marke obilježili 150 godina HNK u Varaždinu, obilježavamo i 500 godina od izgradnje Gradske vijećnice, a spomenuo bi i prošlogodišnje izdavanje poštanske marke posvećene varaždinskom klipiču. Neki se pitaju kakvu poveznicu imaju klipič i kazalište, a jedno i drugo vezano je uz Varaždin. Sve te stvari imaju svoju draž i toplinu. Prije pet dana smo u Državnom arhivu nazočili potpisivanju ugovora o dogradnji čime će Arhiv konačno dobiti adekvatan prostor a zahvaljujući tome, uposlenicima Arhiva će se omogućiti da lakše prikupljaju građu, odnosno da trajno pohrane dašak vremena u kome živimo, da budući naraštaji mogu jednog dana proučavati čime su se to Varaždinke i Varaždinci bavili - rekao je župan te dodao kako se u Prvu Gimnaziju Varaždin kontinuirano ulaže, od obnove uličnog dijela fasade starog dijela škole, obnove sjevernog i zapadnog pročelja zgrade, a radi se i na obnovi i sanaciji dijela krovišta starog dijela škole.

Ravnateljica škole Janja Banić je izrazila zadovoljstvo postavljenom izložbom te se zahvalila svima koji su bili uključeni u njeno postavljanje.

- Možda se nekima čini da je ovo mala izložba, ali je vrlo vrijedna. U ovom prostoru su prema željama naših profesora povijesti postavljene mnoge vrijedne knjige i stvari, a naša obaveza je da ih sačuvamo od zaborava. Ideja je da osnujemo Muzejski prostor naše škole gdje bi izložili sve naše eksponate koje imamo i čuvamo. Ova škola nije slučajno stara 387 godina, ima svoju dugu i bogatu povijest i nadam se da trajati barem još toliko godina – rekla je Janja Banić.

Izložba će biti otvorena svakim radnim danom od 8 do 13:30 sati, do 20. listopada.

Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće