Zgrade Poliklinike i Psihijatrije Opće bolnice Varaždin energetski obnovljene

16.2.2021.
Zgrade Poliklinike i Psihijatrije Opće bolnice Varaždin energetski obnovljene

U krugu Opće bolnice Varaždin održana je završna konferencijaprojekata „Energetske obnove zgrade poliklinike Opće bolnice Varaždin i „Energetske obnove zgrade psihijatrije Opće bolnice Varaždin“ kojoj su prisustvovali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, zamjenica direktora  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med., predstavnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Hrvoje Mandić, županijske pročelnice te voditelji bolničkih Službi.

Nakon obilaska obiju zgrada, prisutnima se obratio župan Radimir Čačić  koji je naglasio  kako Varaždinska županija na razini Hrvatske u pripremi projekata energetske obnove zgrada u javnom sektoru provodi iznad prosječni broj projekata.

- Mi smo 4% Hrvatske, a u programu imamo udio 16%. Dakle, 16% cjelokupnog novca u Hrvatskoj dolazi u našu Županiju. Naravno to se odnosi na zdravstvo, na školstvo na cijeli niz drugih projekata Obnova ovih dviju zgrada je  mali doprinos toj cijeloj priči. U pripremi ovih projekata rade ljudi koji su profesionalni i stručni jer svaki propust je skup. Opća bolnica Varaždin je u suradnji sa Fondom, s našim Upravnim odjelom dokazala da zna raditi. Na tih 240 milijuna realiziranih projekata mi nismo imali nikakvu penalizaciju, osim dogovorene. Tamo gdje smo radili promjenu u dogovoru sa nadležnim institucijama smo i prihvatili minimalnu penalizaciju jer smo smatrali da je to bolje za nas.

Istu situaciju imamo i u obrazovnom sustavu. Sve naše škole su obnovljenje bez ijedne kune penala. Nažalost, svjedoci smo da to nije uvijek i svugdje tako. Ovo s jedne strane  dokazuje našu profesionalnost i odgovornost, a s druge strane i mi svaku kunu građana ove Županije pažljivo koristimo i nigdje si ne dozvoljavamo da zbog svoje nesposobnosti imamo dodatne troškove – rekao je župan te dodao kako su pred Županijom u nadolazećem razdoblju ogromni projekti.

- Ovih dana ćemo potpisati Razvojni sporazum Sjevera u kojem je apsolutno ključni projekt Centralni operacijski blok u krugu ove bolnice.   To je okvirno oko 400 milijuna, a realno oko 450 milijuna kuna. To je dogovoreno s Vladom, premijerom, ministrom zdravstva i ministricom regionalnog razvoja.

 Radi se o najvećem projektu, a istovremeno imamo neke  manje, ali također  jako važne projekte. Jedan od njih je Jedinica za liječenje moždanog udara za koju su sredstva već osigurana i za koju se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova - zaključio je župan Čačić.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med. je izrazio zadovoljstvo  činjenicom da razlog današnjeg događaja u bolnici nije korona nego završetak novim projekata.

- Zgrada Poliklinike  je bila prva bolnica na ovom području i datira iz daleke 1898. godine, a pedesetak godina ranije je osnovana prva bolnica na području grada Varaždina no nije bila na toj lokaciji. Ova zgrada, iako starinskog, klasičnog, austrougarskog štiha nije bila pod zaštitom kulture i mi smo mogli provesti klasičnu energetsku obnovu. No, pokušali smo usprkos tome sačuvati starinski štih i starinske konture. Ova zgrada je nekad bila ponos bolnice i pojavljivala se na svim naslovnicama.

No, nažalost zadnjih je pedesetak godina  bila u poprilično devastiranom stanju i iznutra i izvana i na neki način smo je sakrivali. Ovom energetskom obnovom ona ponovno postaje zaštitni znak naše bolnice. Energetska obnova ne čini u ovom slučaju samo lijepu fasadu, lijepe boje izvana nego jedan kompleksni program koji dovodi do ušteda na svim razinama.

Sami projekti su financirani iz bespovratnih sredstava, a projekat podrazumijeva i zamjenu stolarije i korištenje obnovljivih izvora energije postavljanjem solarnih kolektora odnosno panela na krovove zgrada, izgradnju recirkulacijskog voda koji naravno omogućava štednju vode, a što dovodi do ušteda na svim razinama.

Što se tiče zgrade psihijatrije u taj projekat je bila uključena izmjena kompletnih elektroinstalacija koje su bile u iznimno lošem stanju jer zgrada datira iz 1957. godine dok su na obje zgrade obnovljene rampe čime je osigurani pristup osobama s invaliditetom.

Dakle radi se o dva velika kompleksna projekta koji su u određenoj mjeri obuhvaćali i unutrašnje radove u koje svakako spada i kompletna rekonstrukcija sustava grijanja i hlađenja – rekao je Kudelić.

Pohvalivši ovaj projekt zamjenica direktora  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain je poručila kako je  Varaždinska županija povukla sredstva za čak 45 projekata energetske obnove, od kojih je veći dio završen, a devet ih je u postupku završenja.

- Time je Varaždinska županija sigurno jedna od najuspješnijih županija u Republici Hrvatskoj. Brojni benefiti za uštedu energije, za smanjenje štetnih emisija doprinijeti će većoj kvaliteti boravka pacijenata i ostalih korisnika što je od iznimne važnosti. Ova energetska obnova ide u prilog tome da se te količine CO 2  koje se emitiraju u atmosferu smanje u odnosu na 2017.godinu kad su mjerene za 80%.

 Postoci nam govore da se radi o značajnim energetskim uštedama i smanjenu štetnih emisija. Ovo su sjajni rezultati, a posebno me veseli da se radi o zgradama koje su u funkciji 24 sata dnevno. Zgrade su iz energetskog razreda F prešle u energetski razred C što je bitna i značajna promjena – rekla je zamjenica direktora  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain.

Predstavnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Hrvoje Mandić je napomenuo kako je resorno ministarstvo u funkciji posredničkog tijela razine 1 u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020. godine nadležno za dva specifična cilja, a to su smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora te u višestambenim zgradama.

-U okviru posljednjeg poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, u cijelo je zemlji ugovoreno ukupno 550 projekata energetske obnove javnih zgrada, a trenutno je na snazi 541 aktivni ugovor ukupne vrijednosti projekata 2,3 milijarde kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 1,13 milijardi kuna. Samo u Varaždinskoj županiji je temeljem ovog poziva ugovoreno 45 projekata energetske obnove javnih zgrada, ukupne vrijednosti više od 302 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 156 milijuna kuna. Čestitam županu i njegovim suradnicima na ovim rezultatima- zaključio je Mandić.

Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće