Županijska Turistička zajednica kroz Javni poziv pomaže putničkim agencijama i izvođačkim umjetnostima

10.2.2021.
Županijska Turistička zajednica kroz Javni poziv pomaže putničkim agencijama i izvođačkim umjetnostima

Turistička zajednica Varaždinske županije objavila je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u području izvođačke umjetnosti i putničkih agencija za 2021. godinu. Jedinstven je to Javni poziv u Hrvatskoj koji je proizašao kao jedna od konkretnih mjera za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta, obzirom da su mjere za zaustavljanje epidemije snažno utjecale na pad prihoda, posebno u djelatnosti turističkih agencija i izvođačke umjetnosti, koje sada uopće ne rade ili rade sa značajno smanjenim kapacitetom. Maksimalan iznos potpore je 15.000,00 kuna. Javni poziv su na današnjoj konferenciji za medije predstavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović i predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković, a predstavljanju je nazočio i direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini. Župan Čačić je istaknuo kako se radi o još jednom kamenčiću u razvoju turizma Varaždinske županije.

- Varaždinska županija se odazvala zahtjevima koje je Udruga Glas poduzetnika uputila vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta te će u veljači izaći s tri vrste potpore, pozivom za dodjelu potpora u području izvođačke umjetnosti i putničkih agencija/turoperatora, Javnim pozivom za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu i  Pozivom za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Svjesni smo kako su mjere za zaustavljanje epidemije snažno utjecale na pad prihoda, posebno u djelatnosti turističkih agencija i izvođačke umjetnosti, koje sada uopće ne rade ili rade sa značajno smanjenim kapacitetom. Pozivamo zainteresirane da se jave na ovaj Javni poziv kako bi ostvarili bespovratne potpore na područjima izvođačke umjetnosti i putničkih agencija/turoperatora.Želim naglasiti kako je ovaj Javni poziv jedinstven u Hrvatskoj, a maksimalan iznos potpore je 15.000,00 kuna, naravno može biti i manji ovisno o kvaliteti programa i zadovoljenju kriterija. Mi smo i u prvom valu borbe s pandemijom koronavirusom bili prvi na liniji pomoći, naime 576 obrtnika primilo je 3.000 kuna, odnosno 5.000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i županijskih dužnosnika.Siguran sam da će odaziv na ovaj Javni poziv biti velik jer nam je cilj da oživimo ovu branšu kojoj je  onemogućen rad u trenutku zabrane javnih okupljanja. Moram ovom prilikom pohvaliti Vladu Republike Hrvatske koja je imala sluha  te je na inicijativu Reformista i naše saborske zastupnice Martinčević prihvatilavažnu mjeru za pomoć ugostiteljstvu. Mjera se odnosi na naknadu za podmirenje fiksnih troškova poput najma prostora, pričuve, električne energije, vode, plina i komunalnih troškova, a koja će se od sada isplaćivati poduzetnicima koji upute zahtjev prije plaćanja pristiglih računa i to je jako dobro –rekao je župan Čačić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović pojasnio je kako prijavitelji iz područja izvođačkih umjetnosti predlažu aktivnosti i događanja na području Varaždinske županije na kojima će sudjelovati u 2021. godini, dok turističke agencije predlažu minimalno 2 cjelogodišnja paket aranžmana za područje Varaždinske županije.

-. Svi paketi moraju sadržavati enogastronomsku ponudu i minimalno 1 noćenje. Prednost će imati inovativni programi koji uključuju više mikrodestinacija i aranžmani koji nisu do sada bili na tržištu. Programi moraju imati izražene cijene za individualne goste i/ili za grupe. Provedbu projekata potrebno je realizirati do kraja tekuće 2021. godine. Cilj Javnog poziva je pružanje potpore u osmišljavanju i provedbi projekata koji su u funkciji turističkog razvoja Varaždinske županije te očuvanje radnih mjesta poslovnih subjekata koji se bave predmetnim djelatnostima – pojasnio je pročelnik.

Bespovratne potpore se odobravaju kao potpore male vrijednosti, a korisnici bespovratnih potpora mogu biti poslovni subjekti (trgovačka društva/obrti) sa sjedištem na području Varaždinske županije, koji se pretežito bave izvođačkim umjetnostima ili putničkim agencijama/turoperatori i to im je osnovna djelatnost.Inače na području naše Žaupnije registrirano je 15 putničkih agencija. 

Predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković kazao je kako ova kriza mijenja poslovanje te se sve više okrećemo domaćim resursima.

-Ovim javnim pozivom nadamo se da će varaždinski organizatori putovanja ponuditi nove, kreativne i inovativne prijedloge boravka u našoj županiji koja se posljednjih godina probudila iz turističkog višedesetljetnog sna. Strani i domaći turisti otkrivaju kulturne i prirodne atrakcije, a zahvaljujući aktivnostima koje kontinuirano županija i Turistička zajednica provode posljednjih godina, brojni stanovnici županije postali su privatni poduzetnici i dodatni izvor zarade pronašli su upravo u turizmu. Najbolji primjer su Kuće za odmor s pričom, Okusi varaždinskog kraja, prezentacijski centri na poljoprivrednim gospodarstvima i najnoviji projekt: Agroturizam s pričom koji upravo započinjemo. – rekao je Željko Bedeković te pozvao domaće i strane turiste da posjete Varaždinsku županiju i uživaju u njenim ljepotama.

Link na kojem je istaknuti Javni poziv koji je otvoren do 28. veljače ove godine je: http://www.turizam-vzz.hr/materijali/natjecaji

Galerija slika

Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće